header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменистичке музичке свечаности Штампај Е-пошта
понедељак, 29 мај 2017
            У недељно вече, 21. маја 2017. године, били смо сведоци једног несвакидашњег духовног и културног догађаја. Наиме, у загребачком Музеју Мимара, три врхунска хора црквене музике: хор Светоархангелског манастира у Ковиљу под руководством jерођакона Јеротеја Ковиљца, Вокални ансамбл Mater Libertatis под руководством гђе Аните Каић и Академски мушки збор Факултета електротехнике и рачунарства Свеучилишта у Загребу којим руководи маестро Josip degl′Ivellio, приредили су концерт црквеног појања који је, судећи по дуготрајном аплаузу, оставио неизбрисив траг у душама присутних. 

Концерт под именом Сугласје црквене глазбе Истока и Запада, под покровитељством Свеучилишта у Загребу, у организацији Факултета електротехнике и рачунарстава и под будним оком декана господина проф. др Мислава Гргића, настао је као плод заједничке иницијативе учесника у жељи да се, у години када Православна Црква и Католичка Црква славе Васкрс истога датума, загребачкој публици представи све богатство црквеног музичког предања обеју хришћанских заједница. Не смемо заборавити да је то предање било заједеничко у првом хиљадугодишту.

Програм је обухватао период од трећег до двадесет првог столећа, међусобно преплићући Исток и Запад и уносећи посебну динамику која је концерту, и поред чињенице да је било прилично топло у музејском простору, давала потребну свежину.  На самом почетку публици су се обратили маестро Josip degl′Ivellio, Његово Високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије и проф. др Дамир Борас, ректор Свеучилишта у Загребу, и, сваки из свога угла, представили смисао и садржај онога што предстоји. Идеја која је подједнако прожимала излагања сва три говорника имала је као основни смисао поруку да музика својом јединственошћу и благословеним дејством може суштински допринети заједништву хришћана и њиховом сведочењу јеванђелске поруке.

Посебно треба похвалити публику која је, и поред чињенице да су тога дана били локални избори у Хрватској, до последњег места испунила овај репрезентативни простор, а многи су у стојећем положају испратили целокупан наступ здушно аплаудирајући. Све у свему, незабораван концерт који је новом радошћу допринео иначе сверадосном литургијском периоду између Васкрса и Педесетнице.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 29 мај 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.