header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Протест – стоп присилној вакцинацији деце у Србији! За слободу избора и информисан пристанак! Штампај Е-пошта
четвртак, 01 јун 2017

 3. ЈУН – МЕЂУНАРОДНИ ДАН СВЕСНОСТИ О ЖРТВАМА ВАКЦИНАЦИЈЕ РОДИТЕЉИ У СРБИЈИ ОБЕЛЕЖАВАЈУ ПРОТЕСТОМ!

ЕФВВ (Европски Форум за Безбедну Вакцинацију) је прошле године прогласио 3. јун за Међународни дан свесности о жртвама вакцинације, а ове године, у Србији ће се 3. јун обележити протестним скупом у месту и покрету. Истог дана  протестоваће родитељи у Словенији, Италији, Француској, Енглеској, Ирској, Пољској, Чешкој, Шведској, Италији…

http://lightacandle.eu/main

Догађај под називом “Упали свећу за жртве вакцинације”, има за циљ подизање пажње домаће и светске јавности на ризике и опасности вакцинације. У време када је у 12 земаља Европе вакцинација обавезна, неопходно је информисати људе о њеним потенцијалним ризицима на које упозоравају многи медицински експерти широм света.

Постојање обавезног вакцинисања у неким земљама представља кршење основних људских права и слобода. Деца посебно могу постати жртве система који приморава родитеље да пристану на медицински третман за своје дете, под претњом санкција, што може из различитих разлога бити ризично. У име научно неоснованог “колективног имунитета”, здравље детета може бити угрожено вакцинацијом, или чак трајно оштећено.

У сусрет Међународном дану свесности о жртвама вакцинације, број људи који су уверени да су њихова деца или они сами оштећени вакцинама је у сталном порасту. Зато је 3. јун посвећен свима онима чији су се животи заувек променили након вакцинације. Посвећен је њиховим родитељима и породицама, директним и индиректним жртавама које храбро носе терет доживотног издржавања, а посебно оштећеној деци. Посвећен је њиховој личној храбрости упркос социјалној депривацији и неповерењу које редовно доживљавају од других. У многим земљама не постоји државна брига и подршка за ове породице, док се у појединим државама компензација и помоћ жртвама вакцинације сматра стандардом, поготово у земљама у којима вакцинација није обавезна.

Овај дан је такође посвећен онима који су можда изабрали да се добровољно вакцинишу, потпуно уверени у сигурност вакцина. Накнадно су открили да су под утицајем медијске пропаганде били изиграни и ускраћени за потпуне информације о вакцинацији и да њихови потенцијални здравствени проблеми нису узети у обзир.

Последње, али не и најмање важно, овај дан је посвећен онима који су храбро подигли свој глас и траже истину. Нама, који упорно постављамо питања појединцима и групама које промовишу такозвану “имунизацију” и уређују вакциналну политику, а који одбијају да одговоре на наша питања, па чак покушавају и да нас ућуткају.

Циљ је да се укаже да о вакцинацији сада мора да се расправља у јавности потпуно отворено, аргументовано и критички. Сви штетни ефекти морају да се пажљиво испитају, а резултати тих истраживања у целости обелодане јавности.

3. јуна људи ће палити свеће на јавним местима, у знак сећања на жртве вакцинације, али и као опомену законодавној власти да мандаторну вакцинацију мора хитно заменити слободном одлуком и информисаним пристанком каква је пракса у већини земаља света.

У то име, ми смо конкретизовали ЗАХТЕВЕ које ћемо упутити надлежним министарствима, Премијеру и Председнику РС, као и јавном медијском сервису СВИХ грађана Србије:

1. Укидање обавезне вакцинације и поштовање члана 25. Устава Републике Србије који гарантује неповредивост физичког и психичког интегритета.

2. Промена Закона о заштити становништва од заразних болести и његово усклађивање са Законом о правима пацијената (члан 11.) који обезбеђује право пацијента на потпуну информацију о медицинском поступку , као и слободан избор на пристајање или непристајање на исти (Информисан пристанак).

3. Поштовање члана 14. Закона о правима пацијената, о праву на приватност и поверљивост медицинских података, као и санкционисање здравствених радника који јавно објављују вакцинални статус пацијената.

4. Забрана дискриминације невакцинисане деце приликом уписка у обданишта и школе и поштовање члана 71. Устава Републике Србије.

5. Поштовање члана 72. Породичног закона Републике Србије и омогућавање родитељима да као правни заступници своје деце доносе одлуке у вези са њиховим медицинским третманима.

6. Јавно заузимање става Лекарске коморе Србије и Српског лекарског друштва по питању лекарске етике у вези са вакцинисањем деце противно вољи родитеља.

7. Пружање на увид клиничких студија на основу којих су одобрене обавезне вакцине у Републици Србији, а према Закону о доступности информација од јавног значаја.

8. Отварање јавних стручних расправа на тему (не)оправданости обавезне вакцинације.

9. Престанак медијске цензуре и омогућавање јавне дебате, првенствено на државном медију Радио телевизији Србије.

10. Утврђивање евентуалног сукоба интереса и финансирања од стране фармацеутских кућа главних промотера присилне вакцинације у Србији.

11. Утврђивање одговорности и кривице за децу оштећену вакцинацијом и обештећење њиховим породицама.

(Упућени са 4. ПРОТЕСТА за СЛОБОДУ ИЗБОРА)

У Београду,

3. јуна 2017.

УГ “Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију”

Приредила: Драгана Баша

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 01 јун 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 91 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.