header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др С. Живановић: Поводом подизања споменика надбискупу геноцида Алојзију Степинцу Штампај Е-пошта
среда, 05 јул 2017
        Дивљање хрватских усташа и мржња према православним Србима никада није престала да постоји, наравно и даље траје. Недавно су Хрвати подигли споменик осведоченом србомрзцу и злочинцу, садаблаженомримокатоличкецрквеАлојзију Степинцу.

Он је као поглавар римокатолика у Хрватској организовао насилно покрштавање, односно превођење у католицизам православних Срба. Сам се хвалио папи у Риму да је успео да преведе у католичанство скоро четврт милиона Срба. Руководио је римокатоличким свештеницима који су лично клали Србе и њихову децу, силовали девојке и жене итд. Водио је кољаче из Јасеновца на поклоњење папи у Рим. Зна се да су после тешког мучења клани и убијани сви православни свештеници који нису успели да пребегну у Србију. Спаљиване су све књиге штампане ћирилицом и вршен је културни геноцид над Србима. Окупатори Италијани и Немци су се згражавали над овим дивљањем Хрвата, убијањем мале деце и новорођенчади и злочинима над православним свештеницима, све у славу римокатоличког папе и Христа. Недавно су Хрвати поставили и спомен плочу ноторном зликовцу Јури Франчетићу, озлоглашеном кољачу много хиљада Срба. Франчетић је лично одсецао главе и клао православне свештенике. “Прославиосе убијањем невиних Срба који су покушавали да пребегну у Србију преко крваве реке Дрине.

Западне силе, Европска унија и САДсу преко свога тзв. Међународног судског трибунала у Хагу ослободиле одговорности све хрватске зликовце који су руководили убијањем и протеривањем Срба из Хрватске у току Бљеска, Олује и других сличних акција Хрвата приликом сецесионистичког рата у Југославији. Наместо да осуде све те злочинце, Хашки трибунал их је ослободио кривице, јер су убијали и протеривали само православне Србе. На стратишту Јасеновачких логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома Хрвати су поставили спомен плочу са усташким поздравом из времена НДХ-а, а хрватски судови пресуђују да је постављање такве плоче легално.

Нико се у садашњој републици Хрватској не усуђује да осуди овакву мржњу према српском народу. Ову вековну мржњу стално подкрепљују римокатолички свештеници, вероучитељи и римокатолички активисти. Нажалост, Европска унија и САД ништа не предузимају да спутају ове активности Хрвата и вековну мржњу и нетрпељивост према Србима. Из овога произлази да убијање, протеривање и злочини против православних Срба по мишљењу Запада нису злочини, већ су само злочини када Срби покушавају да се бране. Ево шта о тој вековној мржњи Хрвата против православних Срба пише велики хрватски књижевник и ерудита Мирослав Крлежа: “Хрват нема независног патријарха, нема Светог Саву, и нема на концу све оно што се назива Косово, нема краља, нема топова, нема пушке, није ратовао, ратови које је водио с другима трајно је губио…” А Михајло Лалић, књижевник у одговору на Крлежино писање каже: “Није крив Хрват што то нема, нијесу криви они што му то нијесу дали – крив је Србин зато што има то што завист изазива, јер завист је мајка мржње.

Обим вековне мржње Хрвата према Србима јасно се види из једног дописа поглавника Независне хрватске државе Анте Павелића који је тражио од немачких окупатора Србије да се хитно пресели пола милиона Срба из Хрватске у Србију и да се наместо њих насели 80000 муслимана из Санџака.

Римокатоличкацрквауопште никада није променила своју политику тежње да се шири на Исток и да уништава све православне Срби који јој стоје на том путу. Нажалост, поједини епископи Српске Православне Цркве, се још увек боре за некаво помирење и уједињење са римокатолицима, па стално покушавају да умање страдање Срба у Хрватској, а у томе их подржава Европска унија и САД. Зато се заборавља страдање православних свештеника у Хрватској, страдање српског народа, а умањује значај дивљања Хрвата у садашње време.

Професор Др.Србољуб Живановић,

Лондон, Велика Британија

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.