header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владислав Ђорђевић: Жене у Откривењу Штампај Е-пошта
уторак, 01 август 2017

 Откривењe Joвана Богослова је последња књига библијског канона. Она је пуна живих стилских фигура које у основи садрже духовно-моралне поуке релевантне за свa времена. Писац свет дели на две јасно одељене групе: добре и зле. Често се жене користе као метафоре за добро и зло.


1. „Жена обучена у сунце”

(Откривење Јованово 12,1)

У Откривењу Јовановом Богородица је приказана као „жена обучена у сунце” (Откривење Јованово 12,1). Она „шћаше да се породи”, а „велика црвена аждаха” је вребала „да јој прождере дијете” (Откривење Јованово 12,3-4). По Божјој Промисли родила је Сина: „И роди мушко, сина, који ће пасти све народе с палицом гвозденом; и дијете њезино би узето к Богу и пријестолу његову” (Откривење Јованово 12,5).

Овој „жени дана бише два крила орла великога да лети у пустињу на своје мјесто” (Откривење Јованово 12,14). Богородица је заиста морала да се склони од Ирода, који је хтео да јој убије дете.

Али ова жена је слика не само Богородице него и Цркве. Црква је некад морала да се склања у пустињу због прогонстава или због жеље за већим подвигом. Стога је жена која бежи у пустињу метафора и мучeничке и отшелничке Цркве.

 

2. „Дјевственици”

(Откривење Јованово 14,4-5)

У доба прогонстава хришћански пустињаци су одлазили у пустињу да би се склонили од прогонстава. У доба мира они су одлазили у пустињу да би у миру и тишини проводили живот у молитви и аскези. Пророк Јован их је описао овако: „Ово су који се не опоганише са женама, јер су дјевственици, они иду за јагњетом куд год оно пође. Ови су купљени од људи првенци Богу и јагњету” (Откривење Јованово 14,4). Ови посвећеници воде чист живот: „И у њиховијем устима не нађе се пријевара, јер су без мане пред пријестолом Божијим” (Откривење Јованово 14,5). Девственост је овде и физичка и духовно-морлана. Она је символ чистоте душе и тела.

 

3. „Суд курве велике”

(Откривење Јованово 17,1-18)

Слика жене се не користи само да би се показала чистота и светост, него и порочност и грешност. Неморалност је показана алегоријом „курве велике” (Откривење Јованово 17,1). Израз је груб, али Библија не ласка греху. Она не зна за помодне еуфемизме којима се снисходи грешности.

У конкретним околносима Св. Јован је овом сликом описао најпре пагански Рим, „град велики, који има царство над царевима земаљскима” (Откривење Јованово 17,18).

Али грешност није прерогатив само једног града нити само једне епохе. Ова жена је симбол грешности и неморала у свим временима. Овако је описана: „И жена бјеше обучена у порфиру и скерлет и накићена златом и камењем драгијем и бисером, и имаше чашу у руци својој пуну мрзости и поганштине курварства својега” (Откривење Јованово 17,4).

Нескромно облачење и неморално понашање била је опасност у доба Светог Јована као што је то и данас. Могу тим пороцима да подлегну и жене и мушкарци.

 

4. Закључак

У Откривењу Јовановом жена је символ чистоте и побожности, као и неморала и грешности. Откривење Јованово је Божја порука за човека свих времена, а погото за нас данас када смо преплављени неморалом.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 01 август 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.