header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменистичка посла: Митрополит Иларион дириговао оперским хором Штампај Е-пошта
четвртак, 10 август 2017

 Високопреосвећени Митрополит волоколамски Иларион дириговао је, у Равелу, извођењем "Стабат Матер" од Перголезија и сопственом композицијом, чиме је истакнута повезаност музичких традиција Истока и Запада. Како јавља Фондација "Про Оријенте“ (четвртак), митрополит Иларион (Алфејев), председник Одељења спољних послова Московске Патријаршије, као дирегент на Музичком фестивалу у Равелу крајем јула забележио је велики успех: Високопреосвећени, који је дошао у Равело директно са летњег заседања Светог Синода Руске Православне Цркве у Петрограду, диригововао је филхармонијским оркестром Салерно и руским хором "Мајстори хорског певања".

Солисти су били сопран Светлана Касијан и мецосопран Агунда Кулајева. Изведени су "Стабат Матер" од Ђовани Батиста Перголезија и химна Пресветој Богородици, коју је руски Архијереј лично компоновао 2009. године.

Извођење двеју духовних песама требалоје да изрази повезаност музичких традиција Истока и Запада. Светлана Касијан је 2013. г. била у саставу руске делегације коју је примио  папа Фрања у својој резиденцији Санта Марта. Представа у Равелу, где су били присутни многи дипломати из Русије и Италије, међу којима и италијански амбасадора при Светој столици Даниеле Манцини, омогућена у сарадњи московске  Фондације Светог Григорија и Фондације "Урби ет орби".

Оснивач  Фондације "Урби ет орби", амерички новинар Роберт Мојниан, желео је да допринесе "сусретању Православне и Римокатоличке цркве, између руског и америчког народа" у "не-полемичком контексту какав је музика". Такав састанак би могао помоћи бољем међусобном разумевању и јачању мира у свету.

Митрополит Иларион, који је од 1984. до 1987. године студирао на Московском државном конзерваторијуму „Чајковски“ код професора А.А. Николајева, творац је новог руског музичког жанра ораторијума у чијој су основи  литургијски текстови у којима елементе руског богослужбеног појања комбинује с барокном традицијом и иновативним импулсима руских композитора 20. века.

Извор: Катпрес

Преузето с екуменистичко-нотораског сајта Београдске патријаршије (спц.рс)

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 10 август 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.