header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Немар према манастиру Бездин Штампај Е-пошта
субота, 12 август 2017

 Недавно сам са пријатељима посетио српски манастир Бездин, који се налази у румунском делу Баната, око 35 км удаљен од Арада. Иначе, ктитор манастира је био Јован Јакшић из чувене српске породице која је живела у Поморишју. Манастир је посвећен Успењу Пресвете Богородице, а први сигурни помен је из 1539. године, мада постоји веровање да је на његовом месту и раније постојао манастир.

У манастирској цркви се налазе нетрулежне мошти Светог Кирила, а исто тако и позната чудотворна икона Богородице Бездинске, чија је копија у Сремским Карловцима. За манастир Бездин су везани многи историјски, културни и духовни догађаји из српске историје. Поражавајуће је да о манастиру нико не води бригу, да је потпун запуштен.

На самом улазу су поразбијани прозори, са зидова је отпао малтер, влага чини своје. У манастиру више нема монахиња ни монаха, само један администратор, а питање је колико он може сам да било шта учини. Манастир је иначе под ингеренцијом Будимске епархије Српске православне цркве, која вероватно нема довољно могућности да поправи стање. Истина је и да је Срба све мање у румунском делу Баната, где су некада чинили значајну популацију, али ваљда постоје могућности да се из матице нешто учини, како црква, тако и држава. Овај допис је добронамерни апел да се нешто учини како би се ова српска светиња спасила даљег пропадања.

Душан Милићев, новинар Житиште  

Извор: "Политика"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 70 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.