header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Допринос владике Филарета обнови Прибојске бање Штампај Е-пошта
четвртак, 17 август 2017

 „Политици” од 3. августа, на страни осам, у рубрици „Друштво”, господин Б. Пејовић је приложио свој текст „Ново лице бање крај древног манастира”. У другом пасусу аутор говори о некадашњој запуштености Прибојске бање, чему сам и ја, као лекар, вишегодишњи консултант у Општој болници у Ужицу, био сведок. Господин Б. Пејовић наводи да је решење имовинско-правних односа у бањи омогућило да се власништво бање врати Милешевској епархији СПЦ, те створе услови за улагање и обнову дотрајалог бањског комплекса.

Ради истинитог извештавања читалачког аудиторијума листа „Политика”, истичем да сам „на лицу места” био сведок немалих напора владике Филарета да отпочне са остварењем своје идеје и пројекта обнављања руиниране Прибојске бање, пре свега регулисањем имовинско-правних односа у бањи. Био сам сведок када је открио оригинална стара, „избледела” документа која су доказивала ко је власник бање. То је омогућило отпочињање великог подухвата обнове.

Присуствовао сам студијском раду експерта проф. др Тишме, кога је ангажовао владика, о поновној анализи бањске воде и њеној лековитости.

Обнову стационара је отпочео овај владика, средствима Милешевске епархије. Он је доста урадио и на уградњи нове столарије, грађевинске измене унутрашње просторне организације стационара бање, набавци инвентара и планирању даљих радова.

Такође је одиграо велику улогу у ангажовању господина Горана Деспића на уређењу базена са минералном топлом водом (примедба: г. Б. Пејовићу – температура воде је 38 степени, а температура човековог тела је око 36,8) и сјајног спа-центра. Покренуо је изградњу пространог паркинг у манастирском и бањском комплексу, уз велику помоћ општине Прибој. Све је то сјајно уређено, за пример.

Обнову Цркве Светога Илије, у комплексу манастира Светог Николе покренуо поново владика Филарет. Он је веома много учинио да се пронађу добри људи који су финансијски помогли изградњу овог прелепог сакралног објекта. О томе постоји и табла на прочељу ове цркве.

Извор: „Политика“

 

Један коментар из „Политике“:

Marina Puzovic пре 4 дана

Od dolaska Vladike Filareta na celo Milesevske eparhije pocela je izgradnja i obnova toliko svetinja i objekata koji su bili zapusteni a koji su svi ostali .obnovljeni srpskom narodu u eparhiji.Svedok smo i ja i moja porodica svega sto je Vladika Filaret uradio i za veliki broj pojedinaca i srpske i islamske veroispovesti ...Zalosno je reci da je odneo bilo sta jer je otisao iz eparhijskog dvora sa samo licnim stvarima Bog svima ce dati po zasluzi a njegova je velika ..Novi Vladika Atanasije imace laksi zadatak ..neka je on dobro dosao a vecnu zahvalnost i hvala Vladiki Filaretu za sve..dodjite samo i pogledajte nasu Milesevu i konake .riznicu .gostoprimnicu...to je ogledalo njegovog rada ..

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 17 август 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 61 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.