header image
НАСЛОВНА СТРАНА
На Светој Гори „Матилду“ сматрају покушајем деканонизације цара Николаја Другог Штампај Е-пошта
уторак, 15 август 2017
         Игуман руског Свето-Пантелејмоновског манастира на Атосу, архимандрит Евлогиј Иванов, иступио је против филма „Матилда“ Алексеја Учитеља, посвећеног односу последњег руског цара с балерином.

„Циљ пројекта 'Матилда' у нашем времену је компромитација и деканонизација. Очигледан је покушај да се уништи слика идеалне породице царских страстотерпаца, коју до сада нису оспоравали чак ни историчари који нису симпатисали Светог Цара Николаја Александровича“, - каже се у писму игумана, које преноси „Комсомолска правда“.

По мишљењу настојатеља светогорског манастира, „поштовање Николаја Другог, неправедно називаног 'неспособним' и 'слабим' царем, имало је, у најмању руку, моралну основу – царски страстотерпци су пример иделане породице, што је веома актуелно за наше време“.

Међутим, „уз помоћ филма 'Матилда' та морална позадина се елиминише из свести друштва“, сматра игуман.

У свом писму он каже да на се на Светој Гори не гледају филмови. Но, по његовим речима, у овом случају то није ни неопходно, с обзиром да је тема заснована на „бескрупулозним клеветама“ и да је „намерно провокативна“.

Филм „Матилда“ биће приказан на екранима 26. октобра 2017. године. Министарство културе је у августу уз овај филм ставило напомену 16+. Филм говори о односу између престолонаследника, будућег императора Николаја Другог, и балерине Матилде Кшесинске. Приказ је изазвао велики одјек чак и пре изласка пред гледаоце.

По материјалу са: „Интерфакс религија“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( среда, 16 август 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.