header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Шеф Синодалног одељења за односе са младима РПЦ позвао свештенике да се баве спортом и иду у биоскоп Штампај Е-пошта
субота, 02 септембар 2017

 Из интервјуа новог шефа Синодалног одељења за односе са младима  Московске патријаршије – најмлађег архијереја Руске Православне Цркве епископа љуберецког Серафима часопису „Православна Москва“:

>>Који су практични пројекти у којима је ангажовано одељење? Поделите са нама креативне планове за блиску будућност.

- То питање ми често постављају. Међутим, мој одговор ће бити сасвим једноставан. Како би привукли омладину у Цркву, пастири би требало да буду што је више доступни и отворени за однос са младим људима, да им посвећују своје време. Од свештенства које се бави омладином не очекује се нешто невероватно. Неопходно је што чешће се сусретати и разговарати са младим људима: молити се заједно, читати и дискутовати о Светом Писму, играти спортске игре, ићи у биоскоп, практиковати поклоничка путовања, чинити добра дела итд. Иначе, све ово може бити организовано уз помоћ друштвених мрежа. Омладини је потребна пажња и једноставно обраћање. А за то нису уопште потребне неке нове медотике и алгоритми. Да, и немогуће је донети нека упуства која би на чудесан начин решила све за архијереје и свештенике. Потребна  је жеља пастира да буде са младима, да комуницира са њима, да им посвети време и напор.

 На фотографији:
епископ Серафим (као јеромонах) придржава икону и с умиљењем посматра папу у јулу 2016. године

То је искуство свих хрићанских конфесија (зато им се храмови масовно претварају у музеје, ресторане и апартмане – нап. „Борба за веру“). На пример, ја сам прошле године био у званичној делегацији Руске Православне Цркве на Светском дану младих у Кракову. То је запажен хришћански омладински форум, на коме се окупило два милиона верника из целог света. И шта смо ми видели у његовом центру? Литургију (мисли се на мису – нап. Редакције) и отворену комуникацију младих са свештеницима. Пастири су били заједно са својом младом паством. Главно је – бити искрен у тој комуникацији, не допуштати лажност, што код младих неће остати незапажено.“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Извор: „Све јереси“

Последњи пут ажурирано ( субота, 02 септембар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.