header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Шеф Синодалног одељења за односе са младима РПЦ позвао свештенике да се баве спортом и иду у биоскоп Штампај Е-пошта
субота, 02 септембар 2017

 Из интервјуа новог шефа Синодалног одељења за односе са младима  Московске патријаршије – најмлађег архијереја Руске Православне Цркве епископа љуберецког Серафима часопису „Православна Москва“:

>>Који су практични пројекти у којима је ангажовано одељење? Поделите са нама креативне планове за блиску будућност.

- То питање ми често постављају. Међутим, мој одговор ће бити сасвим једноставан. Како би привукли омладину у Цркву, пастири би требало да буду што је више доступни и отворени за однос са младим људима, да им посвећују своје време. Од свештенства које се бави омладином не очекује се нешто невероватно. Неопходно је што чешће се сусретати и разговарати са младим људима: молити се заједно, читати и дискутовати о Светом Писму, играти спортске игре, ићи у биоскоп, практиковати поклоничка путовања, чинити добра дела итд. Иначе, све ово може бити организовано уз помоћ друштвених мрежа. Омладини је потребна пажња и једноставно обраћање. А за то нису уопште потребне неке нове медотике и алгоритми. Да, и немогуће је донети нека упуства која би на чудесан начин решила све за архијереје и свештенике. Потребна  је жеља пастира да буде са младима, да комуницира са њима, да им посвети време и напор.

 На фотографији:
епископ Серафим (као јеромонах) придржава икону и с умиљењем посматра папу у јулу 2016. године

То је искуство свих хрићанских конфесија (зато им се храмови масовно претварају у музеје, ресторане и апартмане – нап. „Борба за веру“). На пример, ја сам прошле године био у званичној делегацији Руске Православне Цркве на Светском дану младих у Кракову. То је запажен хришћански омладински форум, на коме се окупило два милиона верника из целог света. И шта смо ми видели у његовом центру? Литургију (мисли се на мису – нап. Редакције) и отворену комуникацију младих са свештеницима. Пастири су били заједно са својом младом паством. Главно је – бити искрен у тој комуникацији, не допуштати лажност, што код младих неће остати незапажено.“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Извор: „Све јереси“

Последњи пут ажурирано ( субота, 02 септембар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

Сиромаштво

Није за осуду бити сиромах, већ немати храбрости у подношењу беде. (Св. Василије Велики)

Корист

Корисно ћемо ми за себе наћи тада, када будемо тражили корист за ближњег. (Св. Јован Златоусти)

Жртва усрећује

Није богат онај који поседује иметак и чува га, него онај који га дели. Жртва, а не поседовање нас усрећује. (Св. Климент Александријски)

Убоги и богати

Није убог онај који нема ништа, него онај који много жели; исто није тако богат онај који много има, него онај који ништа не треба. (Св. Јован Златоусти)

Људско срце

По природи људско срце је чисто, меко, топло; али када страсти (грешне навике) продру унутра, оно постаје хладније, тврђе и тамније. Као млеко када се укисели те постаје, гушће, мање течно, лажи (преваре) отврндњавају срце, његов нормални проток смирења је оштећен поквареношћу и злобом.

Са грехом унутар себе и лажама (преварама) око себе, верник је још више убеђен у држање Божијих заповести, јер у њима он налази подршку против његових сопствених грехова и одмор од напада злих људи. (Св. Теофан Затворник)

Божури и трње

Ни на Косову нису расли само божури него и трње. Али се у Грачаницу уносе само божури. (Св. Николај Жички)

Мала сагрешенија

Ђаво нам приказује мале грехове као неважне, јер нас иначе он не би могао наводити у већа сагрешења. (Св. Марко Подвижник)

Непријатности

Мала ватра омекшава велико парче воска, тако и мале непријатности често омекшају, засладе и очисте све наше оштрине, неосећајност и тврдоћу срца. (Св. Игнатије Бријанчанинов)

Огањ

Ми сви једнако примамо благослов од Бога. Међутим, неки од нас примивши од Бога Огањ (то јест Његову реч) постају меки као пчелињи восак, док неки попут глине постају тврди као камен. (Св. Петар Дамаскин)

Опроштај

Чак и ако ти сви духовни оци, патријарси, архијереји и сви људи опросте, још увек ти није опроштено док се не покајеш на делу. (Св. Козма Етолски)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.