header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др С. Живановић: Преподобни и Свети Григорије Војловачки Штампај Е-пошта
среда, 06 септембар 2017

 На позив оца Димитрија, старешине манастира Војловице код Панчева, професор др.Србољуб Живановић из Лондона, Велика Британија, извршио је, у заједници са стручњацима Лабораторије зa Антропологију Анатомског института Медицинског факултета у Београду, антрополошки и палеопатолошки преглед моштију, које се чувају у том манастиру.

 Преглед је извршен 29. августа 2017 г. у припрати манастирске цркве манастира Војловице. Екипом стручњака је руководио професор Живановић из Лондона, а у екипи су били и следећи стручњаци из Лаботаторије зa Антропологију Медицинског факултрта у Београду, редовни професор др. Марија Ђурић, руководилац лабораторије за Антропологију и ванредни професор др. Данијела Ђонић.

Мошти су извађене из гробнице која се налази испред олтара цркве. Археолози Завода за заштиту споменика култуте Србије су извадили мошти приликом рестаураторских радова 1984. године.

Манастир Војловица налази се на територији којом је управљао свети кнез Лазар Хребељановић, а основао га је његов син Свети Деспот Стефан, чије се мошти чувају у манастиру Копорину, крајем XIV века.

Антрополошким и палеопатолошким прегледом моштију утврђено је да је скелет извађен из гробнице у Војловици мушког пола. Та особа је у моменту смрти била стара између 35 и 40 година . Кости су имале карактетистичну, светлу, светачку боју и из њих се приликом прегледа ширио благи светачки мирис. Мошти су припадале особи која је живела крајем XIV или почетком XV века. Телесна висина је била око 175 цм. На више костију скелета виде се трагови сагоревања услед неког пожара који је захватио цркву и тај гроб, после времена сахрањивања. Лева подлактица је за живота била благо деформисана. На осталим деловима скелета нису запажене деформације. Епигенетске карактеристике остатака лобање и дугих костију показују да је та особа била медитеранског, грацилног типа и да је потицала са неког од грчких острва или пак из северне Африке.

Историјски подаци говоре да су у манастир Војловицу дошли монаси Синаити после битке код Лебана, где су њихови манастири уништени.

 Сада се изнад гробнице налази једна мраморна плоча, која је донесена са једног гроба особе сахрањене на манастирском гробљу у позније време.

После антрополошког и палеопатолошког прегледа мошти Светог Григорија Војловачког су положене у ћивот који се налази у манастирској цркви.

У попису српских православних цркава и манастира који је објавила у посебној публикацији САНУ 1950. године се наводи да је у манастиру Војловици гроб Преподобног Григорија Војловачког који није истражен.

За време комунистичке диктатуре у Југославији, одузета је манастирска земља у Војловици и тада је на тој манастирској земљи подигнута петрохемијска индустрија која сада окружује манастир.

Професор Др. Србољуб Живановић,

Лондон, Врлика Британија

Последњи пут ажурирано ( среда, 06 септембар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ДУХОВНЕ ПОУКЕ:

Крај живота

Крај живота има исту такву снагу за позваног у будући живот као и крај света. (Св. Хризостом)

Деловање Божије

Колико су недокучиве снага и моћ Божија, толико је недокучиво и деловање Његово. (Св. Антоније Велики)

Самољубље

Корен свих грехова је САМОЉУБЉЕ. (Св. Теофан Затворник)

Лукавство

Нема лукавства на земљи ни у паклу које може надмудрити вечну Небеску Мудрост. На многим мегданима Она изгледа тучена, у очима оних који мисли да је битка окончана. Али, Она надалеко гледа, и види у даљини дан Своје Победе. (Св. Николај Жички)

Ум

Држи ум свој у аду и не очајавај! (Преп. старац Силуан)

Смирење

Смирење је скраћено спасење. (Ава Варсонуфије)

Љубав и молитва

Љубав је од молитве. (Преп. Исак Сирин)

Труд и спасење

Без муке нема спасења. (Св. Серафим Саровски)

Пад

Људски је пасти, сатански је остати у греху (то јест не покајати се). (Св. Симеон нови Богослов)

Гнев

Не допуштај гневу да се подигне до твога гркљана. (Ава Исидор)

Помоћ Божија

Не ослањај се на своје моћи, и помоћ Божија биће свугда уза те. (Ава Исаија)

Најгоре користољубље

Најгора врста користољубља је не давати онима који живе у беди оно што може да пропадне. (Св. Василије Велики)

Гордост и самообмана

Најлакше је обмањивати самог себе и гордити се пустом славом, сматрати себе за неког, а притом не бити ништа. (Св. Григорије Богослов)

Обавеза

Наша обавеза је сваког упућивати на спасење душе и из свега за себе душевну корист извлачити, у томе је сва наша мудрост. (Св. Теофан Затворник)

Време

Не буди наклоњен срећи, која се разара временом, јер шта време гради, време пак и разара. (Св. Григорије Богослов)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.