header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др С. Живановић: Преподобни и Свети Григорије Војловачки Штампај Е-пошта
среда, 06 септембар 2017

 На позив оца Димитрија, старешине манастира Војловице код Панчева, професор др.Србољуб Живановић из Лондона, Велика Британија, извршио је, у заједници са стручњацима Лабораторије зa Антропологију Анатомског института Медицинског факултета у Београду, антрополошки и палеопатолошки преглед моштију, које се чувају у том манастиру.

 Преглед је извршен 29. августа 2017 г. у припрати манастирске цркве манастира Војловице. Екипом стручњака је руководио професор Живановић из Лондона, а у екипи су били и следећи стручњаци из Лаботаторије зa Антропологију Медицинског факултрта у Београду, редовни професор др. Марија Ђурић, руководилац лабораторије за Антропологију и ванредни професор др. Данијела Ђонић.

Мошти су извађене из гробнице која се налази испред олтара цркве. Археолози Завода за заштиту споменика култуте Србије су извадили мошти приликом рестаураторских радова 1984. године.

Манастир Војловица налази се на територији којом је управљао свети кнез Лазар Хребељановић, а основао га је његов син Свети Деспот Стефан, чије се мошти чувају у манастиру Копорину, крајем XIV века.

Антрополошким и палеопатолошким прегледом моштију утврђено је да је скелет извађен из гробнице у Војловици мушког пола. Та особа је у моменту смрти била стара између 35 и 40 година . Кости су имале карактетистичну, светлу, светачку боју и из њих се приликом прегледа ширио благи светачки мирис. Мошти су припадале особи која је живела крајем XIV или почетком XV века. Телесна висина је била око 175 цм. На више костију скелета виде се трагови сагоревања услед неког пожара који је захватио цркву и тај гроб, после времена сахрањивања. Лева подлактица је за живота била благо деформисана. На осталим деловима скелета нису запажене деформације. Епигенетске карактеристике остатака лобање и дугих костију показују да је та особа била медитеранског, грацилног типа и да је потицала са неког од грчких острва или пак из северне Африке.

Историјски подаци говоре да су у манастир Војловицу дошли монаси Синаити после битке код Лебана, где су њихови манастири уништени.

 Сада се изнад гробнице налази једна мраморна плоча, која је донесена са једног гроба особе сахрањене на манастирском гробљу у позније време.

После антрополошког и палеопатолошког прегледа мошти Светог Григорија Војловачког су положене у ћивот који се налази у манастирској цркви.

У попису српских православних цркава и манастира који је објавила у посебној публикацији САНУ 1950. године се наводи да је у манастиру Војловици гроб Преподобног Григорија Војловачког који није истражен.

За време комунистичке диктатуре у Југославији, одузета је манастирска земља у Војловици и тада је на тој манастирској земљи подигнута петрохемијска индустрија која сада окружује манастир.

Професор Др. Србољуб Живановић,

Лондон, Врлика Британија

Последњи пут ажурирано ( среда, 06 септембар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 54 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.