header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Нова тема "богословског" дијалога с папистима: "На путу ка јединству у вери"
Нова тема "богословског" дијалога с папистима: "На путу ка јединству у вери" Штампај Е-пошта
недеља, 10 септембар 2017

Заседао Координациони одбор Заједничке комисије за "православно"- римокатолички дијалог

Дана 5. септембра 2017. године на острву Леросу у Грчкој свој рад је започео Координациони одбор Заједничке међународне комисије за богословски дијалог Православне и Римокатоличке цркве. Рад заседања је започео свечаним пријемом у Митрополији Лероса када је чланове овог Одбора поздравио Митрополит лероски Пајсије (Цариградска Патријаршија), као и представници грађанских власти и морнарице Грчке. Поздравним говорима присутнима су се обратили сапредседавајући Заједничке комисије Архиепископ телмески Јов (Цариградска Патријаршија) и председник Папског савета за јединство хришћана кардинал Курт Кох.

Наредног дана православни и католички учесници заседали су одвојено када су одређивали нову тему за богословски дијалог (а теме су следеће: "На путу ка јединству у вери: богословска и канонска питања" и "Првенство и саборност у другом миленијуму и у нашем времену", као логички наставак теме "Првенство и саборност у првом миленујуму", која је већ обрађивана у претходним етапама дијалога  - нап. "Борба за веру").

На пути к единству в вере: богословские и канонические вопросы».

Са правосаславне стране у раду Одбора су учествовали: Архиепископ телметски Јов, Митрополит сасимски Генадије и силивријски Максим (Цариградска Патријаршија), Митрополит волоколамски Иларион (Московска Патријаршија), Митрополит западноевропски Јосиф (Румунска Патријаршија), Митрополит Констанце Василије (Кипарска Црква), Митрополит мисилијски Хризостом (Јеладска Архиепископија), проф Ф. Јангу (Јерусалимска Патријаршија) и др Натан Хоуп (Албанска Црква).

Током дискусије о могућој теми за нову етапу православно-католичког дијалога Митрополит Иларион је истакао да за Руску Православну Цркву, као и за више других помесних правосланвих Цркава, тема унијатства остаје веома актуелна и да је треба обрадити у новом документу Заједничке комисије.

Заседање Координационог одбора је завршено 8. септембра 2017. године.

Извор: Московска Патријаршија

Преузето са екуменистичко-новотарског сајта Београдске патријаршије „СПЦ.рс“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 10 септембар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.