header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ДУША ПОСЛЕ СМРТИ arrow Вечне загробне тајне: о бесмртности душе
Вечне загробне тајне: о бесмртности душе Штампај Е-пошта
субота, 21 октобар 2023

 Бог није Бог мртвих, него живих, „јер су Њему сви живи“ (Лк 20,38). По смрти човековој тело његово, раздвојено од душе, враћа се у земљу, а душа остаје целом и бесмртом: „И врати се прах у земљу, како је био, а дух се врати Богу, који га је дао“ (Проповед. 12,7)

И Откривење Божје и здрав разум уверавају нас да душа човекова по смрти тела не умире, него остаје да живи и даље. Будући различита од стихије природе, она се не распада заједно са телом. Силе које убијају тело не могу да умртве душу и униште њене мисли и жеље. Истина о бесмртности душе јасно се открива у пуној светлости како у Старом тако и у Новом завету. У Старом завету смрт се назива прибирањем оцевима (1 Мојс. 49,33), силаском у ад (1 Мојс. 37,35 – тако у словенској и руској Библији, док је у српском реч „ад“ замењена речју „гроб“), спавањем (3 Царева 2,10, у српској Библији „почивањем“). У Новом завету човек се више разматра као житељ будућега века неголи садашњега, и сва његова нада и сва ризница блага односе се на будући век. Господ Исус доказује ову истину појмом о Богу: „Бог није Бог мртвих него живих, јер су Њему сви живи“ (Лк 20,38). Апостол Павле тврди да би сва наша вера била узалудна и ми бисмо били најнесрећнија бића у свету, ако не би било бесмртности: „Ако нема васкрсења мртвих, то ни Христос не уста. А ако Христос не уста, узалуд дакле проповедање наше, а узалуд и вера ваша. А налази се да смо и лажни сведоци према Богу, што сведочимо против Њега да васкрсе Христа, којега не васкрсе, ако заиста мртви не васкрсавају. Јер ако мртви не васкрсавају, то ни Христос не васкрсе. А ако Христос не васкрсе, узалуд вера ваша, још сте у гресима својима… Дакле, и они који помреше у Христу, изгибоше. И ако се само у овом веку уздамо у Христа, најнесрећнији смо од свих људи“ (1 Кор. 15,13-20)

Живот душе простире се иза гроба, куда она преноси све оно чему је навикла у овом свету. Преноси начин мишљења, правила и наклоности, које је на земљи имала. Када је душа спојена са телом и са њим чини једно цело, човека, тада се она налази тамо где се налази и тело, са којим је она спојена. Али чим се ова свеза душе са телом прекине, тада се не може говорити о положају душе у ограниченом простору, јер је место у простору неопходан појам за тело, а не и за дух. Свето писмо и здрав разум уче нас да је душа човеков дух, и да она ради продужења свога постојања нема никакве потребе за телом и, према томе, може да постоји и по уништењу тела. Откривење Божје уверава нас да ће душе умрлих добити тело тек приликом славног доласка Христовог и васкрсења мртвих (1 Кор 15,23-42). Све дотле, оне живе без тела. 

Откривење Божје учи нас и о томе да душа после смрти свога тела мисли, расуђује и јасно сазнаје како своје стање тако и стање других. Из приче Спаситељеве о богаташу и Лазару видимо да је богаташ био свестан својих мука и помишљао на будућу судбину своје браће, који су се још наслађивали земаљским животом. „И у паклу, кад је био у мукама, подиже очи своје и угледа издалека Аврама и Лазара у наручју његову. И повикавши рече: оче Авраме, смилуј се на мене и пошаљи Лазара, да умочи у воду врх прста свога и расхлади ми језик, јер се ужасно мучим у овом пламену. А Аврам одговори: Синко, опомени се да си примио добра своја у животу своме, и Лазар опет зла; а сад се он теши, а ти се мучиш. Сем тога, постављена је међу нама и вама велика провалија, да они који би одовуд хтели к вама прећи, не могу, нити они отуда к нама могу да прелазе. Тада рече: молим те, оче Авраме, да пошаљеш Лазара кући оца мога, јер имам пет браће, нека им посведочи ове ствари, да они не дођу на ово место мучења“ (Лк 16,23-29).

 

Игуман Антоније: Вечне загробне тајне, Параћин 2007.

 Преузето са: Манастир Лепавина

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 21 октобар 2023 )
 
Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 45 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.