header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СРБОЦИД arrow Српски екуменисти у Подгорици преговарали са “Светом столицом“
Српски екуменисти у Подгорици преговарали са “Светом столицом“ Штампај Е-пошта
петак, 09 јун 2017

 У сриједу 7. и четвртак 8. jуна 2017. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одржан је пети састанак Мјешовите комисије Српске Православне Цркве и Хрватске бискупске конференције чији је задатак да заједнички размотри улогу надбискупа Алојзија Степинца прије, за вријеме и послије Другог свјетског рата. Тема састанка је била „Надбискуп и кардинал Степинац и комунистички прогон од 1945. до 1960.“

У име Свете Столице, састанку  је предсједавао предсједник Папског одбора за историјске науке отац Бернард Ардура. Као представници Српске Православне Цркве у раду Комисије учествовали су: митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, епископ бачки др Иринеј, епископ славонски Јован, проф. др Дарко Танасковић, амбасадор, стални представник Републике Србије при УНЕСКО-у, и за ову прилику позвани стручњаци, проф. др Љубодраг Димић, професор на Философском факултету у Београду, др Милан Кољанин, виши научни сарадник на Институту за савремену историју у Београду, и проф. др Радмила Радић, научни савјетник на Институту за новију историју Србије у Београду. Као представници Хрватске бискупске конференције у реченој Комисији учествовали су: загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, бискуп мостарско-дувањски монсињор др Ратко Перић, као и др Јуре Кришто и др Марио Јареб, научни савјетници са Хрватског института за повијест. Члан комисије бискуп пожешки др Антун Шкорчевић био је оправдано одсутан.

Предвиђено је да последњи састанак Комисије буде  одржан у Риму 12. и 13. јула 2017. године, на коме ће се сумирати досадашњи рад Комисије.

Ово је саопштење за јавност Мјешовите комисије Српске Православне Цркве и Хрватске бискупске конференције, која је засиједала у Подгорици. “Ефекти“ екуменског дијалога за сада нијесу познати, осим што је један од учесника састанка, Јосип Бозанић, недавно присуствовао миси за Степинца у Загребу, све са хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић и премијером Андрејом Пленковићем.

Извор: ujedinjenje.com

Последњи пут ажурирано ( петак, 09 јун 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 91 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.