header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит запорошки Лука: Мене хоће да осуде због истине Штампај Е-пошта
субота, 04 мај 2024

 Из јучерашње проповеди владике:

То, што су баш јуче дошли у нашу епархију да врше претресе не треба да чуди.

Много векова уназад, страшне помисли, страшне лажи су ушле у срце једног човека. Он је одлучио да учини недопустиво – издају Онога, Који је био Истина и Живот.

Од тада су се сличне ситуације понављале и понављаће се много пута. У срца људи улази зло, које их тера да од лажи праве „истину“.

Сада ће од мене покушати да направе страшило, да ме оптуже за све замисливе и незамисливе преступе против закона. У томе нема ничег изненађујућег: сваког неугодног човека [за њих] покушаће да сломе дискредитацијом и клеветом.

Но ја се тога не бојим. Уосталом, моја савест је чиста пред Богом. Он све види и све зна. Стога, могу мирно да вас погледам у очи, не скрећући поглед и без бриге, да морам од вас да сакривам нешто мрачно и страшно.

Желе да ме осуде за Истину, за то, што сам исповедао Истину. Не политичку или геополитичку, већ нашу, црквену Истину.

Ја не могу другачије, јер би то била издаја Бога, Цркве, канона и свих вас које ми је Господ поверио. И за чије ћу душе одговарати на Страшном Суду.

Ја се не плашим земаљског суда и оптужби, које се против мене износе. Уосталом, познајем њихову тзв. „пуноважност” и „истинитост”.

Ја се бојим другог Суда, где ће ме упитати – зашто си ти ћутао, када су хтели да узму јагње из Мог стада иза спасоносне ограде?

За мене је ово питање по сто пута страшније од било каквих овоземаљских оптужби.

Стога сам говорио и говорим црквену Истину.

Ово је питање мог личног спасења и спасења оних, које ми је Господ поверио.

Зато вас молим, драга браћо и сестре, не бојте се ничега и ничему се не чудите. Посебно, над кантама прљавштине, клевета и оптужби које се могу износити на рачун епархије, наших свештеника и мене лично.

Уз Божију помоћ ми ћемо све преживети! Хајде да молитвено подржимо једни друге и све наше наде положимо на Господа!

Јер, како је казано у Псалтиру [Пс.26,1-3]:

Господе је просветљење моје и Спаситељ мој, кога да се бојим? Господе, Заштитниче живота мојега, од кога ћу се плашити?

Када се приближе на ме злостављачи, да узму тело моје, тлачитељи моји, и непријатељи моји, они изнемогоше и падоше.

Ако се наоружа на ме пук [непријатеља], неће се уплашити срце моје;

ако се подигне рат на ме, у Њега ћу се надати.

Бог је са нама!

 + + +

Сами су га послали, сами су га нашли...

Током данашње проповеди митрополит Лука је приметио, да је приликом претреса у његовом телефону „пронађено“ „писмо особи која је призната као непријатељ Украјине“, као и текст „неправилне“ молитве. Они су наводно слати са једног јерарховог телефона на други преко телеграма. Притом, текстови датирају од почетка 2023. године. То, међутим, није спречило истражитеље да их моментално „пронађу” (како је Владика приметио, службеници СБУ су му узели мобилни уређај и за 30 секунди све „открили”). Знамо да је митрополит раније више пута отворено говорио, да му је телефон више пута хакован. Стога се такав брз „успех“ истражитеља може објаснити крајње једноставно – „сами су га послали, сами су га пронашли“.

Владика Лука је такође приметио, да су му снаге безбедности у претресима изнова и изнова постављали у круг једна те иста питања – „зашто још нисте прешли у 'ПЦУ'?“, „зашто се још нисте подчинили патријарху Вартоломеју?“, „зашто нисте учествовали у тзв. "сабору" уједињења 2018?"

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 04 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 51 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.