header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Васкрс у перцепцији Руса Штампај Е-пошта
понедељак, 06 мај 2024

 ВЦИОМ [Сверуски центар за истраживањем јавног мњења] је објавио (https://wciom.ru/analytical-) податке о односу руских грађана према Васкрсу.

1. „Рејтинг“ празника

Васкрс је један од три најважнија празника, који „губи“ само од Дана победе и Нове године. Улога Васкрса је очекивано већа у животу православних грађана - 40%, док се Рождество Христово код њих помиње 1,5 пута ређе (26%).

За руску омладину оба верска празника имају исти, иако мали, значај: фигурирају у одговорима 12% код зумера (рођених 2001. и касније) и 18% млађих миленијалаца (1992 - 2000). И, ако је за представнике епохе одмрзавања (до 1947. године) Васкрс други најважнији празник (46%), онда је за ове две млађе генерације шести, односно четврти.

Данас 38% зумера и 45% млађих миленијалаца (vs. 64% свих испитаника) себе сматра православцима, док 28% и 23% себе сматра неверницима (vs. 13% свих испитаника).

2. Шта славимо?

Водећи одговор на ово питање је тачан одговор – васкрсење Исуса Христа (42%, 2021 – 45%, 2019 – 50%). Још 6% је Васкрс назвало великим хришћанским празником, док је 5% побркало Васкрс са Божићем. Сваком трећем (32%) било је тешко да одговори.

3. У чему је поента?

Од 2011. године перцепција Васкрса од стране јавности је претрпела промене: ако се раније подједнако често доживљавао као породични (24%), културно-историјска традиција (22%) и свештени обред (21%), данас 30% грађана сматра Васкрс као културно-историјску традицију. Поред тога, 24% и 13% испитаника то види као породичну или формалну традицију. За 10% грађана смисао Васкрса су - пријатне припреме за празник. Тек за сваког осмог Руса Васкрс је свештени обред (12%). За сваког петог зумера, Васкрс је формална традиција коју поштују, јер то чине сви остали (20%).

4. Како прославити?

Ове године 85% наших суграђана планира да прослави Васкрс. Неки од највише распрострањених празничних обичаји су:

- припремање васкршњих јела (јаја, васкршњи колачи) (55%),

- посета/позивање гостију (36%),

- освећење посластица у цркви (20%), и

- одласци на гробље (18%).

8% планира да дарива најмилије и посети свеноћно бденије [израз "всенощную" не прецизира за које богослужење је било питано: претпостављамо за Пасхално јутрење] (биће занимљиво упоредити са подацима Министарства унутрашњих послова).

15% је одговорило, да уопште не планира да слави Васкрс, а међу две најмлађе генерације (зумери и млађи миленијалци), индекс достиже 25%, односно 23%.

Са једне стране, појављује се прилично суморна слика. Омладинска средина се све више секуларизује (уопштено говорећи, ово је глобални тренд, као и идеолошки јаз између генерација).

Велика већина грађана не разуме смисао Васкрса. За значајан број Руса Васкрс је просто повод за опуштање, исто као и Нова година, итд.

Није најпријатнија чињеница - од 64% руских православних грађана, само 8% иде на васкршње богослужење. Ово говори то, да се у Русији припадност православљу све више доживљава не толико као елемент верског, колико културног идентитета.

Истовремено, 85% руског становништва (што је око 124 милиона људи) и даље ће празновати Васкрс. Чак и уз погрешне семантичке смернице, људи сматрају да је овај дан посебан, што значи да изгледи за унутрашњу мисију нису толико тужни.

Кратак српски коментар:

Кратко. Имамо ли слична истраживања српског јавног мнијења? - Одговор је кратак и у два слова. Има ли у Срба занимања за резултате истраживања јавног мнијења по овим и сличним ставкама? Да ли ми знамо шта би са тим резултатима радили? Ако Бог да - коментарисаћемо ову тему првом приликом дуже. Само да не мислимо да стојимо боље - за почетак.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: Центр "Хризма"

Превод: "Правблог"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 06 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 50 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.