header image
НАСЛОВНА СТРАНА
„ПЦУ“ преко епископа УПЦ успоставља контакт са "Македонском црквом"? Штампај Е-пошта
понедељак, 06 мај 2024

 Епископ Украјинске православне цркве митрополит лвовски и галицијски Филарет - одржао је 13. априла 2024. године састанак (https://t.me/antiraskol/21454) са архијерејем Македонске православне цркве, митрополитом дебарско-кичевским Тимотејем. Детаљи састанка нису саопштени.

Коментар "Правблога":

Долазак митрополита Филарета може се повезати са два момента.

Прво - украјински јерарх је представник „аутокефалистичког” крила УПЦ. А како је недавно изјавио Владимир Бурега, „тај део Украјинске православне цркве који се залаже за потпуну независност од Москве, аутокефалију, зацртава некакав алтернативни план. Он се састоји у томе да УПЦ прво обнови односе са Константинопољском патријаршијом, који су сада покидани, као и да  се обнови евхаристијско опшење са Константинопољем. Под два, послати делегацију у Константинопољ и започети преговоре о решавању статуса УПЦ, а у исто време унутар Украјине УПЦ такође треба почети преговоре са 'ПЦУ' “.

У светлу овога, дата посета се може довести у везу са одређеним преговарачким процесом, који се одвија у оквиру конструкције УПЦ-Фанар-„ПЦУ“.

Друго - митрополит Филарет је развио веома блиске везе како са представницима „ПЦУ“, тако и са егзархом Константинопољске патријаршије у Украјини. Стога би он могао да делује у улози емисара, који је сподобан да пренесе Македонској цркви предлоге у име Думенкове организације (расколницима би било сто пута теже да одрже састанак са јерархом МПЦ; тај формат би дефинитивно био тајна). А, као што је познато, сада Фанар ставља обезбеђивање томоса Македонцима у зависност од успостављања евхаристијског општења МПЦ са „ПЦУ“. Тако су, по свему судећи, ови последњи направили пометњу, доставивши митрополиту Тимотеју одређену поруку преко јерарха УПЦ (за даље информисање највишег руководства МПЦ).

Подсетимо, узгред, шта је рекао митрополит дебарско-кичевски 2018. године:

„Одлука Васељенске патријаршије да прогласи аутокефалност [уједињених расклолничких структура у Украјини] без сагласности других помесних православних Цркава отвара пут за признање* Македонске православне цркве. Слаже ли се са тим Српска православна црква или нека друга Црква - сада је неважно**, није на њима да одлучују о таквим питањима, коначну реч има Васељенска патријаршија, која је прва међу једнакима“.

*) Митрополит ово изговара у тренутку када још не зна какву ће "аутокефалију" добити Думенко&Co., односно какву исту "аутокефалију" Фанар спрема за Македонију. И украјинска и македонска молба за аутокефалијом су биле стављене на сто фанарског синода на истој седници. Ова друга је враћена у фиоку док се прво не обави прљав посао у Украјини. Фанар није имао снагу да истовремено врши агресију у два правца. "Просветљење" македонског епископата наступа, прво са сазнањем какав је тЕРмос добио у руке Думенко. И друго, са дефинитивним крајем македонских илузија, да ће они од фанариота избоксовати оно, што су добили, на крају свог лутања по пустињи расколништва, на једини могући канонски начин - од Српске цркве

**) над овим речима, и онда и сада, би могли да се слатко насмејемо - што и чинимо, по оној српској: Тоа не е како што некој сонува, туку како што одлучува Бог!

Занимљиво је, да се посета митрополита лавовског одиграла после доласка у Македонију представника „грчког црквеног табора“. После учињеног скандала, владика Филарет је одлучио да дода својих „пет копејки” на то, тиме да са „ПЦУ” није „све тако дефинитивно”?

„У интервјуу каналу '360 Степени', митрополит имвроски Кирил (медији га називају 'архијерејем блиским поглавару Фанара') је директно изјавио (https://youtu.be/WrPEPtrGB8g?si=RaytAvr2u6oDziEw), да је томос који је патријарх српски дао Македонској цркви 'провокација и срамота' .

Према фанариоти, по питању Македонске цркве 'Срби су деловали по упутствима РПЦ“, која је 'хтела да задржи свој утицај' у балканском региону. СПЦ је 'тајно, иза леђа Константинопољске патријаршије', после 'сигнала [из] Москве', уверен је митрополит Кирил, решила сва питања са МПЦ и брзо јој обезбедила аутокефалност.

Међутим, уверен је јерарх, да то није суштински решило 'македонски проблем'. МПЦ, према мишљењу фанариоте, још увек није аутокефална, јер јој се 'одлуке намећу из Москве и Београда'. Митрополит је даље нагласио да Македонци могу добити 'реалну аутокефалију' од Константинопоља само на један начин – признавањем 'ПЦУ' и уласком у евхаристијску заједницу са њом."

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 06 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 58 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.