header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Мало са саборске представе... (да не кажемо циркуса) Штампај Е-пошта
субота, 18 мај 2024

 Као што се може и видети из објављених прилога на сајту, догађаји на Сабору Београдске патријаршије су за нас битни колико и лањски снег. Зашто? Зато што се тамо већ годинама не дешава ништа душеспаситељно и црквоградитељно – ништа што се тиче јереси и новотарија, којима је наша Црква, буквално, раздробљена.

Оно што су реални учинци Сабора, то је даље растакање СПЦ, избор нових и рокаде досадашњих епископа.

До епископских тронова се данас долази углавном симонијом – односно њиховом куповином (један је, кажу, платио епископски чин 250.000 евра).

Други начин је – награда за ванредно истицање у ширењу јереси и богослужбених новотарија, односно улизништву „патријарху“ Порфирију и компанији.

И трећи начин је припадност неком лобију (знате већ који је лоби најмоћнији).

Посебан вид новотарског циркузанерства је избор такозваних викарних епископа.

Викарни епископ је нешто што је непознато канонском устројству Цркве. Они су ту по претходно наведене три „заслуге“, паразитирају и чекају (уколико се докажу), да добију неку епархију (од оних које се раздробе). Уколико се настави овим темпом, „викарних епископа“ ће бити више неко оних „правих“.

Сабор је претворен – слободно се може рећи – у циркус, али комичност овог циркуса ремети његово одржавање у гробници и возни парк парацрквених дахија (сада се "вредност" епископа мери бројем ауспуха "звери" којом се вози). Он је од харача сиротињи раји, која не прави разлику између попова и епископа са једне  - и Цркве са друге стране, па кад даје првима – мисли да Цркви даје.

И тако, осим што кукумавче и праве (лажиране) представе како „нису пуштени да оду у своју кућу“ (на Косово и Метохију, док им је, заправо, права кућа на Дедињу*), осим што саборски гостују да ждеру и пију, главна занимација им је – опет – била игра престола.

Па ево извештаја и о томе, како би се видело да је ово један од најбеднијих (вером, а најбогатији материјално)  епископата у историји Српске Цркве.

А можда је зулумћарскији него и онај фанариотски...

 

Нови „викари:

1.Патријархови - Тихон Студенички и Никон ковиљски;

2.Викар митрополита Јоаникија о. Пајсије;

3. Викар митрополита Лонгина  о. Серафим.

Нису прошли Платон из Ступља, Варнава Кнежевић и Серафим из дабробосанске.

За епископа британско-ирског изабран Нектарије (јегарски).

15 нових митрополита (уводе глупе грчке форе, где ће, малтене, сваки већи град са неколико села да се зове "митрополија").

________________

*Сви српски патријарси живели су у Патријаршији, док Порфирије живи у вили на Дедињу.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 18 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 117 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.