header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Осврт на текст "Антисемитизам - кукавичје јаје подметнуто Србима" Штампај Е-пошта
петак, 01 јун 2018
         Поштовано уредништво, обраћам Вам се поводом одличног текста г. Томислава Крсмановића о антисемитизму (овде:). У потпуности се слажем са наводима г. Крсмановића. Заиста, српски народ у 2. светском рату није укаљао образ ни мржњом ни прогонима Јевреја. Свакако да је било појединаца чије су руке огрезле у јеврејској и не само јеврејској крви, али за Србе се, никако и никада не може рећи да су мрзели или да мрзе јеврејски народ. За то можемо бити поносни и пред људима и пред Господом.

Међутим, брине ме, што, понекад, међу људима у цркви, углавном у разговору са свештеницима, монасима или међусобно, после богослужења, неретко слушам о некакавој "јудео-масонској" завери, страшној јеврејској кривици за све недаће Срба. Такође, на полицама књижаре једног нашег знаменитог манастира могу се купити "Протоколи Сионских мудраца", чувена и срамна антисемтиска књига. О масонима можемо нашироко говорити, али никаква јеврејска завера према нама не постоји. Ми не припадамо истој религији. Јевреји су Јевреји а ми смо православни хришћани. Ту нема компромиса али то није ни тема односа два народа који су прожети дубоким поштовањем и пријатељством.

Са пријатељем јеврејског порекла пре 20-ак година посетио сам Јеврејски историјски музеј у Београду. Веома љубазан кустос нам је предочио за многе непознату чињеницу да су велику већину београдских јевреја чинили  радници, ситне занатлије и трговци. Већина су били сиротиња, баш као и њихове комшије Срби. Наравно, постојали су и веома богати банкари или трговци који су били власници најскупљих некретнина на Теразијама или у Кнез Михајловој улици али њих је било релативно мало.

У нади да антисемитизам неће затровати наше душе, срдачно Вас поздрављам уз најбоље жеље да Господ подржи Ваш племенити рад.

Михаило Марковић

Последњи пут ажурирано ( петак, 01 јун 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.