header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Али, српски екуменисти кажу да Ватикан није признао Косово! Штампај Е-пошта
субота, 08 јун 2019

 СРАМНО ПРЕКРАЈАЊЕ ИСТОРИЈЕ: ''Отимају'' храм да избришу Србе

       "Покатоличењем" цркве у Новом Брду Приштина покушава да фалсификује историју Косова и Метохије. Српска листа осудила отимање културне баштине
 
        Српска листа затражила је од Амбасаде Немачке у Приштини да обустави финансирање обнове Цркве Светог Николе у Новом Брду на Косову и Метохији, јер се, под маском реконструкције, ова православна светиња "претвара" у римокатолички храм.

Представници Српске листе саопштили су да су разочарани чињницом да немачка амбасада финансира пројекат којим Приштина настоји да покатоличи православну цркву:

- Реч је о примеру верске нетолеранције албанског руководства на Косову. Покушаји да се, након протеривања Срба са КиМ, затру и трагови српског постојања кроз фалсификовање историје и отимање српске културне баштине су апсолутно срамни, опасни и захтевају најхитнију реакцију свих надлежних међународних институција. Будућност која се гради на лажима и превари не може бити светла и плодотворна. На српским светињама су отворена врата за све добронамерне посетиоце, али је негирање или преотимање нашег културног идентитета недопустиво.

Председник владе у Приштини Рамуш Харадинај недавно је објавио фотографију са локалитета на којем су остаци богомоље, а који је посетио са амбасадором Немачке у Приштини Кристијаном Хелтом. Ова средњовековна црква, међутим, тенденциозно се назива Артанском катедралом, чиме се чак избегава и коришћење званично топонима Ново Брдо. Чак се у најави догађаја коју је објавила немачка амбасада наводи да је катедрала првенствено изграђена као католичка црква.

Присвајају и Високе Дечане


Због овога је реаговала и Епархија рашко-призренска, која је затражила да се конзервација врати у оквире закона и заустави мењање историјских чињеница.

Фалсификовање историје Новог Брда и тамошње цркве, под маском бриге о културном наслеђу, само је део настојања приштинских власти да испишу нову историју КиМ, претварајући српско наслеђе у "косовско" и албанско.


- Да би се оправдала "нова косовска реалност", неопходно је убрзано променити историју, уништити и присвојити материјалну културу - каже Живојин Ракочевић, новинар и директор Дома културе у Грачаници. - То се ради као да су Срби давно нестали народ и да су Албанци "природни" баштиници њихових најважнијих културних и духовних остварења. Развијена је свест о непостојању Срба заједно са потребом да се сакрије злочин протеривања становништва, уништавања и затирања око 150 цркaва и манастира.

Својевремено, приштинска влада штампала је памфлете о "историјском наслеђу Косова", у којима се говори о манастирима "византијско-косоварског стила" у којима су се молили "косоварско-албански хришћани". Покушали су и да Дечане, Грачаницу и Пећку патријаршију, који су уписани на Унескову листу светске баштине, преименују у "косовске културне споменике".

- Реч је о чудном споју племенске етничке свести и америчког модела државне нације. Савршени закони који систематски уништвају друге и слабије, зато су се Срби готово сабили око својих најважнијих светиња. Тако је по дубини остао празан простор, стотине и хиљаде црква, старих градова, гробаља и споменика који се - двадесет година - руше, прекопавају и односе. Сада је ред дошао да се преузму кључни споменици и симболи, а Ново Брдо је први практични пример те стратегије. Српска душа је заробљена у албанском телу, то је нерешиви проблем и за једне и за друге - шта год да урадите, убијате себе и друге. Ново Брдо је покушај убиства града и храма, два најважнија симбола српског опстанака на КиМ - каже Ракочевић.

НЕМАЊИЋИ ПОСТАЛИ НИМАНИ

У својим настојањима представници Приштине иду до апсурда да српску династију Немањић "претварају" у албанску лозу Нимани или да тврде да је Милош Обилић био албански витез који је убио турског султана. У памфлетима, па и у уџбеницима, негира се не само присуство српске културе, која се приписује Византији или Албанцима, већ и постојање Срба на КиМ, који се описују као освајачи који су тлачили "аутохтоне" Албанце.

 

В. Мијатовић, „Вечерње новости“

Последњи пут ажурирано ( субота, 08 јун 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.