header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Отворено писмо руског митрополита Светогорцима: Немојте за 30 сребреника издати веру! Штампај Е-пошта
четвртак, 29 август 2019

 - Апел митрополита Луке Светогорцима поводом најављене посете Атону "вука у јагњећој кожи“

ВАРТОЛОМЕЈ ЈЕ САТАНИН АПОСТОЛ!

Христос посреди нас, драги моји читаоци!

Драга и срцу мојему љубљена браћо у Христу!

Данас нас Бог посећује искушењима, у којима морамо показати чврстину своје вере и непоколебљиво следити свете каноне наше Мајке Цркве. 19. октобра к Вама на Атон долази такозвани „патријарх“ Ватоломеј, који је оскврнио своје срце и своје руке издајом Бога и кршењем Његових светих заповести.

         Благодарећи деловању тог човека, наша света Украјинска Православна Црква натопљена је крвљу и сузама. Пребијају се свештеници и верници, храмови отимају, у медијима нас обасипају блатом и клеветама. Ми благодаримо Богу за пружену нам могућност да пројавимо своју верност Његовој Речи и следовање Његовој Вољи. Молим вас да будете солидарни с нама у тој верности Христу и канонима Православне Цркве!

Онај који није отац и пастир добри, већ лопов и разбојник, долази к вама да вас убеди да признате расколнике-националисте за канонску цркву. Он није носилац „лика кротости“, већ, по духу, прејемник и настављач дела Несторија, Сергија Првог и других јересиарха, Јована XI Века, Мелетија IV Метаксакиса и Атинагоре Спируа, таквих који су, као и он, били служитељи непријатеља рода људског. Злонамерник господин Вартоломеј већ је изгубио право да се назива не само патријархом, већ и православним човеком.

Изјаве неких од вас да сте спремни да препознате поступке ове особе на увођењу непокајаних расколника у Тело Цркве као законите, само ради тога да бисте обезбедили себи могућност да се и убудуће подвизавате на Светој Гори, изазивају дубоку тугу. Са сузама вас молим, размислите, да ли вреди за тридесет сребреника комфора издати своју веру и уверења?  Не крију ли се иза речи „послушање“ обичан страх, кукавичлук и издаја? Да ли ће ваше молитве и подвизи купљени по тој цени бити угодни Богу? Цена те издаје је обезбедити на Страшном Суду место са Јудом и мучитељима, који су разапели Господа нашега. Наша Црква већ плаћа ову издају крвљу и болом. Да ли желите да будете осуђени скупа са нашим џелатима? Или је, можда, боље да, пострадавши овде за Христа, са Њим се и прославимо? (Рим 8:17)

Ви који сте одлучили да „ако патријарх Вартоломеј дође са расколницима из Украјине, њега ћемо пустити, а расколнике не“, размислите – ко има већу кривицу: дете или мајка која га је таквог родила и васпитала?

Ми смо свесни неизбежности страшних времена и ова искушења, која сада пролазимо, нису најстрашнија. Ако не можемо бити чврсти у овоме, како ћемо одолети пред оним што следи у будућности?

Свестан одговорности пред Богом за сваку реч, убеђен сам: господин Архондонис (патријарх Вартоломеј – ред.) је човек кога је ђаво поразио страшном болешћу – гордошћу, и тиме га начинио својим оруђем. Његов је задатак расколити Цркву, посејати непријатељство, унети смутњу, погубити слабе у вери, поколебати сумњичаве, унети смутње у умове и изазвати саблазан. Од патријарха он се преобратио у апостола сатане и поданика ђавола!

Драга моја и рођена браћо у Христу, молим вас скупа са Апостолом – чувајте веру, и чувајте се од незнабоштва! (1. Јн. .5: 21)

Просим ваше свете молитве за моју недостојност!

Многогрешни Лука, митрополит запажорошки и мелитопољски

 

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Извор: „Све јереси“

Последњи пут ажурирано ( петак, 30 август 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 46 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.