header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Одговор на "Осврт на објављивање текстова о непочинствима владике Атанасија Раките" Штампај Е-пошта
субота, 07 септембар 2019

 Поштовани у Христу брате,

Твоје писмо (овде:) је врло смело, па чак и увредљиво, нарочито на почетку и на крају. На почетку где нас оптужујеш да „износимо клевете на рачун владике Атанасија Раките“, и на крају где тражиш да му се због тога на сајту извинимо. По теби испада да смо ми скуп малоумника, људи неправославне свести и савести, који офрље пискарају, јавно клеветају и лажу? А потом: „Пуј, пике - не важи?!

Да ли су оно што објављујемо о Атанасију Ракити неистине?

У понедељак (2.јула 2018.) око 17:00 часова, у манастиру Дубница у селу Божетићи код Нове Вароши, где одлуком Св. Арх. Синода СПЦ, борави безаконо свргнути са трона епископ Филарет чула се бучна галама. Конкретно, чуло се следеће: еп. Филарет је викао на сав глас и говорио "у помоћ, у помоћ... зовите полицију..... аааааааа шта ми ради, Павле, Павле...јооооооооооој", јер је, на очиглед сведока, еп. Атанасија физички насрнуо на еп. Филарета. Еп. Филарет је подигао руке у вис, а и поп Станко из Нове Вароши и ђакон Перковић покушавали су да раздвоје епископе. Атанасије Ракита је том приликом вукао владику Филарета за браду, и викао: упамтићеш ти мене Филарете! Напоље из моје епархије... Н А П О Љ Е (Тако је урликао као да сами ђаво говори из њега) и оптужио владику Филарета да је украо епархиски новац. На то му је владика Филарет одговорио да је сваки динар који је стекао уложио у цркве и манастире и да се све може проверити, и да се све може видети, и да он НЕМА ЖЕНУ И ДЕЦУ као Атанасије Ракита, па да има кога да издржава епархијским парама. На то је Атанасије Ракита полудео, почео да му чупа браду... Филарет се није бранио, дигао је само руке, онда је кренуо према својој келији и Ракита је за њим потрчао и опет га чупао за браду.

Филарет, народни владика

Да ли су то неистине?

Шта видимо:

1.     да је Атанасије Ракита био пијан;

2.     да је физички ненасрнуо и нанео физички и душевни бол владики Филарету, чупајући га за браду;

3.     да је лажно оптужио владику Филаретра  за проневеру новца;

4.     да је оптужен од стране владике Филарета да има жену и децу;

Шта од овог није тачно? И зашто све то прећуткујеш и Атанасија Ракиту амнестираш од безакоња која чини?

Атанасије Ракита физички насрнуо на владику Филарета и чупао га за браду

Такође, припадник Српске Православне Цркве Војислав Шешељ изнео је јавно оптужбу против Атанасија Раките:

Противно свим црквеним прописима, има жену Александру Јуришић и с њом двоје деце. Она је била на платном списку епархије бихаћко-петровачке кад је он тамо био архијереј, а њен рођени брат је Зоран Јуришић, рачунополагач епархије милешевске, а раније је био и у бихаћко-петровачкој заједно са Ракитом. Жена и двоје деце Атанасија Раките живе у улици Војводе Степе 139 А у Београду... То је, дакле, истина..."

У случају епископа Атанасија Раките, индикативне су две ствари:

1. Његово настојање да по сваку цену сачува свој трон (и по цену наношења немериве штете Цркви);

2. Оклевање патријаршијских првосвештеника да га изведу пред црквени суд.

Што се тиче прве тачке, кључно је то што Атанасије Ракита до сада поступао као нечастан човек, недостојан епископског чина. С обзиром да је оптужба против епископа удар на саму Цркву, што је и сам устврдио, дужност му је била да неодложно учини све што до њега стоји да докаже неистинитост изнетих отпужби против себе. Пошто већ тврди да је бачена „једна велика клевета на Епархију милешевску и на Епископа милешевског“, и да се ради о „нападу на Цркву“, тим пре треба да докаже да се заиста ради о клевети и да скине љагу са Српске Цркве, Епархије милешевске и себе лично. Верници су саблажњени и хоће истину! Непријатељи СПЦ ликују!

Атанасије Ракита је у јулу 2018. године упутио позив на „Формирање стручно-медицинске комисије која би извршила анализу ДНК деце. Шта је са том комисијом? Зашто до сада није формирана? Зато што Атанасија Ракиту штите Американци, јер је њихов човек!

Даље...

Да ли је меродавна оптужба „контроверзног политичара“ Војислава Шешеља?

74. Апостолско правило каже: Епископ који је у нечему оптужен од људи који заслужују да им се верује, треба да буде позван од епископа, па ако се одазове и исповеди и буде изобличен, нека му се одреди казна. Ако позвани не послуша, нека се позове по други пут, пославши по њега двојицу епископа. Ако ни тада не послуша, нека се позове и трећи пут, пославши по њега двојицу епископа. Ако и то презре и не одазове се, тада нека сабор изрекне против таквог епископа оно шта нађе да је заслужио да онај епископ не би по-мислио да ће му бити од користи ако избегава да се одазове на суд.“

Наш највећи канониста, епископ далматински Никодим Милаш, даје појашњење овог правила:

„У овоме правилу приказује се најстарији и најпростији судски поступак, премда у истоме налазимо у главноме, како постојавше елементе судскога поступка по римском грађанском праву, тако и оне елементе који се налазе у потпуно развијеном судском поступку црквеном каснијега доба. На првом месту говори се о оптужби, те правоваљано може по овоме правилу подигнути тужбу на епископа човјек, који заслужује да му се вјерује, и наравно, који је православни“ (Из тумачења 74. Апостолског правила епископа Никодима Милаша“).

С обзиром да су неопходни услови за позивање епископа милешевског на суд испуњени, намеће се питање зашто екуменисти из врха Београдске патријаршије, на челу са патријархом Иринејом, одуговлаче и оклевају? Када су „скидали главе“ петорици правоверних епископа, били су хитри, попут јеврејског Синедриона у осуди Господа Исуса Христа. Међутим, сада видимо да и они, као и Атанасије Ракита, допуштају да се ова афера провлачи по медијима, чиме се наноси непроцењива штета угледу Српске Цркве. Зашто то чине? Разлог је једноставан, а двострук: прво, они су осведочени урушаваоци СПЦ и све што чине – чине у том правцу; и друго, они су свесни да извођење Атанасија Раките на суд због оптужбе за тежак морални преступ, може покренути лавину која ће многе, па и неке од њих, да повуче у суноврат. Зато купују време и праве ограде, јер се плаше мечке која може заиграти пред још неким дворовима...

А што се тиче отпужбе да се епископ Атанасије Ракита опија, 42. Апостолско правило је недвосмислено, па и њега треба применити: „Епископ или свештеник или ђакон, који се предаје игри (коцкању) и пијанству, или нека престане, или нека буде свргнут.“

Кажеш:

А све и да пије очекивао бих од Борбе за веру да се држи свог принципа да неће износити и осуђивати личне грехове свештеника, већ искључиво њихова огрешења о правоверје, а тога нећете наћи код владике Атанасија.

Поновоћемо:

-       Атанасије Ракита је изазвао јавну саблазан, јер је у пијаном стању физички насрнуо на владику Филарета;

-       Атанасије Ракита је јавно оптужен да има жену и децу, што га је обавезивало, ако има имало не само епископског достојанства и одговорности за Цркву, већ и личне части, - да уради све што може како би медицинским и судским поступцима доказао своју невиност и скинуо љагу коју је нанео Српској Цркви;

А шта он чини? Све то игнорише и сопствени трон ставља изнад угледа Цркве! Зар је тако поступа православни епископ, частан човек и савестан верник?

Такође, оно за шта оптужујеш „Борбу за веру“, Ти чиниш. Износиш сијасет оптужби за личне грехове владике Филарета, али ни једну једну једину оптужбу да је екумениста или новотарац, док за Атанасија Ракиту кажеш да не припада реду „екстремних новотарских владика у СПЦ.“ Зар је битно да ли је новотарац екстреман или не?! Новотарац је новотарац! Сваки новотарац је рушитељ Српске Цркве и расколник!

Ми смо до сада пуно писали о владики Филарету, па не бисмо да понављањем оптерећујемо додатно овај текст. Но, пошто видимо да Ти или не знаш, или намерно прећуткујеш, подсетићемо на један крупан догађај из кога се види да је владика Филарет народни владика, за разлику од ватиканско-НАТО-вских слугерања, чијем реду припада и Атанасије Ракита.

30. окт. / 12. нов. 2008., на Светог краља Милутина, одржан је Молитвени ход ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ од Трга републике до Саборне цркве у Београду. У овој литији учествовали су и ревнитељи и бранитељи ПРАВОВЕРЈА у СПЦ-и, тако да је литија до Саборне цркве, односно Патријаршије, имала за циљ и молитвену подршку одбрани вере  и вековног поретка на текућем Светом архијерејском сабору.

Непосредно пред почетак заседања Светог архијерејског сабора, ревнитељи и бранитељи вере дошли су до Саборне цркве, упутили су апел „За Крст Часни и слободу златну“ са  прилогом Светом архијерејском сабору у коме су апеловали на епископе  Српске Цркве да се „заложе за одбрану и очување свега онога што препознајемо као најсветије вредности наше Цркве:

-   чистота православне вере

-    поштовање вековног поретка

-    јединство Светосавске Цркве

-   достојанство српског Патријарха“

(ОВДЕ:)

Покојни прота Жарко Гавриловић са ревнитељима за одбрану канонског поретка у СПЦ 2008. године

Непосредно испред цркве, литија се није дуго задржала. Узнесена је молитва Господу певањем молитве Оче наш; Достојно јест..., и духовно-патриотских песама.

Чувши појање ових служитеља Божијих, (свега) неколико епископа је изашло из патријаршијске сале на терасу. Неколико њих је озарена лица, не кријући своју радост, поздравило окупљене вернике.

Владика Филарет - други слева

Међу њима се истакао владика милешевски Филарет, који је са терасе благословио окупљене ревнитеље свете вере православне, и дуго са радошћу посматрао ове борце за свето Православље.

ТАКО ЈЕ ПОСТУПИО НАРОДНИ ВЛАДИКА фИЛАРЕТ!

Било је и оних који су провиривали КРОЗ ПРОЗОР КАО ИЗ МИШЈИХ РУПА, трудећи се да их нико не види.

Погледајте детаљније о том догађају (на ком су били присутни и људи са "Борбе за веру" (ОВДЕ:)

Дакле, обавеза је оног који жели да нешто јавно изнесе или критикује, да се добро припреми. А Ти, брате, нимало се ниси припремио. Расуђујеш и пишеш пристрасно, по срцу, а не по уму и чињеницама. И притом нас јавно клеветаш и оптужујеш.

И за крај, ево једног величанственог дела владике Филарета, мада смо сматрали да нећемо бити принуђени да о том његовом делу икада пишемо, како би му пред Господом била већа награда.

Када је у СПЦ био почео прогон једног великог духовника уз претњу да он буде протеран из своје епархије, владика Филарет га је позвао телефоном и рекао: „(име)...ако те протерају, да знаш да код мене увек имаш место“. Владика Филарет је, дакле, био спреман да ЖРТВУЈЕ СВОЈ ТРОН да би помогао прогоњеном правоверном духовнику!!! (јер му екуменисти и новотарци то дело не би опростили).

Зато:

Многаја и многаја љета Његовом Преосвештенству бившем Епископу милешевском Г.Г. Филарету!!!

 

Повезани текстови:

      Како ради модерна инквизиција или случај владике Филарета

            Уредништво: Зашто епископ милешевски Атанасије још увек није изведен пред црквени суд?

            Улога митрополита Амфилохија у смени владике Филарета – шта се крије иза свега 

            Новоустоличени еп. милешевски Атанасије физички насрнуо на безаконо смењеног владику Филарета 

-  “Досије“ владике Филарета – “чишћење“ епископа националиста из Сабора и Синода СПЦ (1)

 - “Досије“ владике Филарета – “чишћење“ епископа националиста из Сабора и Синода СПЦ (2)

“Досије“ владике Филарета – “чишћење“ епископа националиста из Сабора и Синода СПЦ (3)

“Досије“ владике Филарета – “чишћење“ епископа националиста из Сабора и Синода СПЦ (4)

- Допринос владике Филарета обнови Прибојске бање

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 09 септембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 45 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
+ + +

Молимо наше цењене посетиоце да се помоле Богу за здравље и спасење душе раба Божијег Александра.

Уредништво

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.