header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Осврт на писмо Атанасија Јефтића патријарху Иринеју Штампај Е-пошта
уторак, 17 септембар 2019

 Шта учини једна лепа годишњица од владике Атанасија Јефтића (овде:)? Колико дивних мисли о братољубљу и скрушеном стајању пред Српским Свецима. Требало је да прође 800 година како бисмо од њега чули ове речи тихе, благоразумне, саборне.

  Могао би сада, овако разгаљен и преображен, да се присети и „гласа јавности у Српским Земљама и Српском Народу" из онога доба када је и сâм, као велики инквизитор, вршљао по храмовима и узнемиравао побожан свет својим литургијским егзибиционизмом, и потом бацао незнавене опоненте на ломачу своје учењачке непогрешивости.

       Права је прилика да се сада присети и како је уз његов благослов у Србију пристигла теолошка гнусоба опостушења, звана Свејерес, како се уз његову помоћ запатила и већ метастазирала у помесној Светосаваској Цркви, где су Срби, читавих 800 година, а све до његове трагичне реформе, саборно исповедали једно и неподељено православно учење о постанку света и човека, о бесмртности душе, о греху и смрти, о загробном животу, о Царству Небеском, о Страшном суду, о првенству и саборности, а што је све данас збркано, помућено и помрачено мраком његове безбожне квазинауке. Могао би и да се присети како је ономад бесомучно прогонио Братa Артемија, по налогу Ције и Бајдена, како га је сатерао до амбиса у који се овај на крају, ипак сам стропоштао, мислећи да над свима нама лебди.

И да се покаје за сва ова лудовања, за све несаборне одлуке и потезе са којима је дуго понижавао и рањавао Светосавску Цркву и њених 800 година Живог Предања, а чија се живост не огледа у сујетним и неприродним, дрским покретима појединих гордељиваца, које је наш мудри народ лепо осликао у призренској пословици „Нов поп, нове књиге" као и шаљивој, данас више него актуелној причи „Лупежи у цркви"* –  већ пре свега и изнад свега, у херојском држању пред јерихонским кушањима, у јуначком подвигу охристовљења. И да се што пре измири са својим Братом Артемијем, да га врати назад уз помоћ ове дирљиве саборне љубави коју је у међувремену стекао, да устане са своје болесничке постеље и да се до свог последњег даха, као Јустин неустрашиво, узбори против свих лажних учења, са којима ми, у овој свечаној години, срамно и погнуте главе излазимо пред Светог Саву и Српске Свеце...

Ако ли до свега тога не дође онда ће Атанасијева брига о саборном благољепију Светосавске Цркве, у овој години јубилеја, бити лажна и лицемерна. Ако се све то не збуде онда ће он, у нашој дугој и потресној црквеној историји, остати упамћен тек као један хистерични и надобудни владика рушилачког духа, који је у својој позној старости постао превише сентименталан и начисто глув, те више није могао да чује ни глас свог народа, ни глас своје савести, ништа сем лукавих шапата и научних опсена својих неваљалих чеда, и њиховог безбожног професора права. И који до своје кончине није скупио храбрости да се суочи са самим собом, са својим гресима и својим потомцима, дрским и самовољним синовима, који сада већ сасвим спретно користе његову старачку болећивост, како би неометано наставили разбојничким путем реформе, тако чаробне и неодољиве за те незреле и недорасле, самољубиве људе. Не би ту било ничег исувише трагичног да они при томе скрнаве и руше тек само своју очевину. Овде се ради о нечем много вреднијем и драгоценијем. Овде је реч о Телу Христовом, Његовој Цркви. И једном дивном народном Параклису унутар ње, који Срби већ осам стотина година брижно украшавају и граде, својим знојем, својом сиротињом, својим јунаштвом, својом крвљу.

 

Момчило

_________________

+ „Некакви лупежи ноћу провале цркву, и уљегу те почну скидати све оно што је златно и сребрно, али једно канђело, које је вишјело над светом трпезом, не могаше дохватити, него се припе на свету трпезу каоно ти бездушник и који се Бога нити цркве не боји. Завикаше му дружина: Што учини да од Бога нађеш? Буд ли се попе на свету трпезу, зашто не изу опанке? — Муч'те будале! Што ви знате? Не гледа Бог на обрљане опанке него на чисто и праведно срце."

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 19 септембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.