header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Издајници и отпадници са Фанара и Свете Горе - молили се у римокатоличком манастиру (фото) Штампај Е-пошта
уторак, 19 новембар 2019
       Чланови  братстава атонских манастира Ксенофонт и Пантократор, с купа с такозваним патријархом Вартоломејем, учествовали на вечерњем „богослужењу“ у римокатоличком манастиру

Самоумишљени источни папа Димитриос Архонтонис (тзв. патријарх Вартоломеј), посетио је 12. новембра 2019. године римокатоличку заједницу опатије Нотр-Дам де Сент-Реми у монашком реду цистерцита, пренела је званична Фејсбук страница опатије Шеветон.

У поменутом саопштењу се, између осталог, каже да су „патријарха Вартоломеја топло поздравили отац Гилберт Дегрос и монашка заједница, а такође и велики број верника, пријатеља и посетилаца манастира“.

Саопштено је још да је „у вечерњем богослужењу учестовао опат Шеветонског манастира Дом Ламберт Вос, а такође и три његова претходника и целокупно братство његовог манастира; био је присутан и опат Маредског манастира отац Бернард Лорен, а такође и други монаси, монахиње и верски делатници“

Према информацијама објављеним на страници опатије, „током вечерње службе у главном храму манастира, хор шеветонских монаха изводио је на овом свечаном догађају грчко-славенске и византијске химне у потпуном складу једно с другим“.

 „Савез православних новинара“ Русије је из својих извора добио информацију да су на вечерој служби у римокатоличком манастиру учествовали и игуман атонског манастира Ксенофонт Алексиј и јеромонах Теофил из манастира Пантократор.

Истовремено, грчко агенција црквених новости „Ромфеа“ преноси да је опат манастира Гилберт Дегрос изразио срдачну захвалност патријарху Вартоломеју за његово почасно присуство у манастиру, а патријарх је, са своје стране, изразио радост због могућности да борави у манастиру.

 „Ромфеа“ такође преноси да је Вартоломеј поклонио настојатељу манастира сребром изрезбарени крст, а манастир Рошфор је Вартоломеју поклонио раскошну Библију у кожном повезу, копију Библије из XIV века

 „Савез православних новинара“ је раније јавио да је Вартоломеј у свом писму папи Фрањи рекао да „васпостављање (евхаристијског – Уред.) општења између наших цркава, остаје наша искрена нада, главни предмет наших молитава и циљ дијалога истине (читај: лажи и лажова – нап. Борба за веру“) установљеног између наших цркава“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 Елена Константинова, "Савез православних новинара" Русије
 
Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 20 новембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.