header image
Патријарх Теофил сазива свеправославно саветовање ради разматрања питања "ПЦУ" Штампај Е-пошта
петак, 22 новембар 2019

 Поглавар Јерусалимске Цркве позвао је првојерархе у Јордан, ради разматрања питања „очувања јединства и евхаристијског општења“.

        Поглавар Јерусалимске Православне Цркве патријарх Теофил Трећи позвао је поглаваре Помесних Православних Цркава да размотре „питање очувања нашег јединства у евхаристијском општењу“, известио је 21. новембра на свом Телеграм - каналу председник Синодалног одељења РПЦ за односе Цркве са друштвом и медијима Владимир Легојда

Свој позив патријарх Теофил је упутио за време примања награде у Храму Христа Спаситеља, коју му је доделио Међународни фонд јединства православних народа (овде:).

 „У мирном духу братске љубави и бриге, дајемо следећи предлог: у нашем дому, у Јерусалимској патријаршији, желимо да примимо нашу браћу, поглаваре Помесних Цркава, и у духу канона, саборно, да размотримо питање очувања нашег јединства у евхаристијском општењу. Јединство у Цркви, у вери и животу јесте дар Духа Светога“, - преносе његове речи на Телеграм – каналу „Црква данас“.

Он је подсетио да на Поглаварима Цркава „лежи Богом дана одговорност за очување јединства Цркве, чак и ако то захтева жртву“.

 „Користећи ову прилику, објављујемо да ми отварамо врата нашега дома у хашемитском Краљевству Јордану, ради одржавања братског сусрета љубави, како бисмо засведочили пред Црквом и светом јединство Православне Цркве и нашу православну веру“, - рекао је патријарх Теофил Трећи.

Поглавар Јерусалимске Цркве изразио је дубоку забринутост због потешкоћа и опасности које засењују живот Цркве, које су се надвиле над вернике због тужних подела.

 „Он је позвао поглаваре Православних Цркава на „братски сусрет у љубави“ у Јордану, како би се „размотрило питање очувања нашег јединства у евхаристијском општењу“, имајући, очито, у виду догађаје повезане с давањем аутокефалије ПЦУ“, - прокоментарисао је Легојда позив поглавара Јерусалимске Цркве.

Јерусалимска Патријаршија, иначе, није признала украјинску националистичку секту звану „Православна црква Украјине“.  Вршење богослужења на Гробу Господњем и у другим светињама Јерусалима, он допушта искључиво свештенству канонске Украјинске Православне Цркве, док је активистима „ПЦУ“ то забранио. „Свако може да уђе у храм и добије Благодатни огањ – то је дозвољено свима, јер је празник, - пренело је интернет издање „Страна.уа“ изјаву једног представника Јерусалимске Патријаршије. Али, ући у светињу, и такође одржати заједничку молитву или службу у храмовима, ваша друга црква („ПЦУ“, - ред.) не може. Они немају дозволу за то.“

 

По материјалу са: "Савез православних новинара Русије"

Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( субота, 23 новембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.