header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Хиландарска управа наставља са издајом Штампај Е-пошта
уторак, 03 децембар 2019
         24. новембра у Протату је служена саборна Литургија светогорских игумана у част Светог сабрата Саве I Архиепископа српског, у организације Свештене општине Свете Горе, а на предлог манастира Хиландара. У овом догађају ни једном речју није поменут јубилеј аутокефалије Српске Цркве. У прослави на овако сраман начин, поред Свештене општине Свете Горе, учествовала је и издајничка управа манастира Хиландар. У наставку доносимо фото извештај са "Саборне Литургије у Протату у част Светог Саве", као и "Окружну посланицу Свештене  заједнице Свете Горе о прослави 800 година од хиротоније Светог Саве".
 

 

За левом певницом су појали хиландарски монаси на словенском језику
 
За десном је појао монах Јаков протопсалт Протата, са братијом хиландарске келије Буразери и другим грчким појцима

 

 

 

 

Фото:  www.orthodoxianewsagency.gr

 

Окружна посланица о прослави 800 година од хиротоније Св. Саве

Света Гора, саборно и свечано, прославља осам векова од хиротоније Светог Саве за првог Архиепископа српског.

Једногласном одлуком Свештене Заједнице Свете Горе, игумани свих двадесет светогорских манастира позвани су на празничну Божанску Литургију у недељу 24. новембра, по новом календару, у Свештеном храму Протата у Кареји.

У наставку доносимо окружну посланицу Свештене заједнице Свете Горе са позивом на саборну Свету Литургију.

Свештена Заједница                                                         

Свете Горе                                                                         

Атоса

Бр. прот. Ф.2/9г/2454

Кареја,

29.10. (11.11.) 2019. године

 

ОКРУЖНА ПОСЛАНИЦА

за двадесет Свештених манастира Свете Горе Атоса

 

Ваше Високопреподобије

целивамо братски у Господу,

Овим писмом, печатираним од Свештене Заједнице, желимо да позовемо Високопреподобне игумане двадесет Свештених манастира на служење празничне заједничке Литургије, ради обележавања 800-годишњице хиротоније преподобног Саве, ктитора Свештеног Манастира Хиландара и првог архиепископа Србије, који је хиротонисан од стране Васељенског патријарха Манојла I Сарантина у Никеји Витинијској. Заједничка Литургија ће се извршити, једногласном одлуком Свештене Заједнице, у недељу 11/24. новембра текуће године, у Свештеном храму Протата.

Хиротонија преподобног Саве била је посебан догађај за Светоназвану Гору, за Цркву и српски народ, јер је његов допринос био одлучујући за убрзавање процеса организовања, јачања и духовног наоружавања Српске православне цркве и за њену заштиту против богумила и латинског утицаја. Свети Сава је, зато, изванредни карактерни лик, који је запечатио историју Цркве и српског народа, и постао алка која повезује српски народ са Светом Гором, али и са Васељенском патријаршијом, од које је и примио хиротонију. Он је, дакле, оно лице које је више од свих допринело уобличавању духовног и етничког идентитета српског народа.

Желећи, отуда, да одамо дужну почаст Светоме, молимо Вас да дођете у Свештени храм Протата на горепоменуту празничну Божанствену Литургију, да би је одслужили са многом љубављу у Господу и братољубљем.

 

Сви  Представници и Настојатељи у заједничком Сабору

двадесет Свештених манастира Свете Горе Атоса

 

(Са грчког превео др Александар Стојановић)

Извор: „Хиландар.орг“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 03 децембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.