header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Духовне поуке старца Григорија Архипелагита (видео) Штампај Е-пошта
недеља, 02 фебруар 2020

 „БОЉЕ ЈЕ ДА РАЗГОВАРАТЕ СА ЈЕДНОМ БАКОМ У СЕЛУ КОЈА ВЕРУЈЕ, НЕГО СА ПАТРИЈАРХОМ КОЈИ ЉУБИ ПАПИ ПАПУЧЕ“

Последњи говор Григорија Архипелагита Игумана светог Манастира Дохијара, Света Гора Старац Григорије био је пореклом са Пароса и дипломирао је на Атинском Универзитету. Пре него што се настанио на Светој Гори, као монах боравио је на Паросу и на Патмосу, у близини светих отаца Филотеја Зервакоса и Амфилохија Макриса. Био је игуман манастира Ваведења Богородице Мартиас и манастира Богородице из Прусије у Карпениси.

 

Након тога је устоличен за игумана агиоритског Светог Манастира Дохијара, који је обновио, чувао и у коме је служио 40 година. Привржене и молитвене... те руке су бескрајне сате стајале уздигнуте пред чудотворном иконом Богородице Скоропослушнице или Брзопомоћнице (Горгоепикоос), славећи, захваљујући и молећи за читаву васељену. Он је један од последњих бораца за Православље и Јелинство, један од последњих бораца против Екуменизма и против посветовњачења Света Горе.

 једном од последњих забележених разговора, у видео клипу објављеном на интернету 28/09/2018. Игуман Светог Манастира Дохијара разговара са молдавским ходочасником где са одважношћу говори о Цариградском Патријарху Вартоломеју али и о Европи...

Говори и исповеда, а у суштини тајински богословствује, агиоритски исповедник, Григорије Архипелагитис, ове речи истине: "Само Свето Православно Предање наших отаца да следимо, а друга предања не. Само ће нам то помоћи да наставимо живот. "Бака је боља од Патријарха..!" "Зато Светим Оцима узносим молитву и поздрављам их са овог места где јесам и дајем у Христу пољубац. Много је боље да поразговараш са једном баком у селу која верује...него са неким универзитетским професором... или једним Патријархом који љуби Папине папуче..! Пред баком да чините метаније (поклон)! Од ње да тражите благослов и савет... Страшно је то да смо под оним ужасним јармом безбожне, антихристове Турске владавине, успели да сачувамо Православље а да сада све то одбацујемо. Да не заборављамо да се више пута током дана прекрстимо. Тим чином исповедам да сам православне вере, да се клањам Светој Тројици и захваљујем светима који чувају моју домовину. Желим да дођем у Молдавију. Била би ми радост да се прошетам том светом земљом. Драги мој човече, ми смо народи посвећени својим коренима . Ми смо блиски Истоку. Нисмо блиски Европи. Бежи што даље од Европе! Проклета да је ...!

п.с. ове изјаве прозорљивог старца Григорија су изазвале не малу пометњу у црквеним круговима, а између осталих и игуман Светог Манастира Ватопеда је путем јавних мрежа стао у одбрану Цариградског Патријарха. Беседа старчева би се могла применити на целокупуно савремено Православље, јер, ипак ове речи старца Григорија су као двосекли мач који раздваја лаж од истине...

 

  

Последњи пут ажурирано ( недеља, 01 март 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.