header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Антоније Недељковић: Пандемија маловерја Штампај Е-пошта
среда, 25 март 2020
          У ове дане ткз. пандемије маловерја и страха, за верујуће православне хришћане - оне који верују да је Васкрсао Господ, недопустива је и сама помисао на затварање цркава, укидање Пређеосвећених Литургија и укидање саме Божанствене Свете Литургије из ткз. мера "предострожности", као и одбијање верних од Светога Причешћа.

Разумљиво је и прихватљиво придржавати се осталих општих препоручених мера, али не и оних које имају директне везе са Светим и Бесмртним Тајнама Тела и Крви и мењају изворно учење и праксу, јер је јасно да разумевање истих не стаје у ум неверујућих. Препорука неверујућих не може бити мера Православља.

Недопустиво је и непотребно уступање и увођење рестрикција у виду мера, попут: 

- "не додиривања уснама" и "дезинфиковања Свете Кашичице" као и овима сличних ујдурми лукавога... (може ли нешто упрљано да очисти оно што је само по себи чисто и може ли тама да прогута Таворску нестворену Светлост од које су сијале и саме Господње хаљине). Ослањајући се на законом гарантовану слободу вероисповести и надајући се да ће мудри клир црквени остати доследан и да неће пристати на дволичења и лукавства лукавих, ми настављамо да сведочимо веру светих нам отаца и искуство Свете и Бесмртне Тајне Тела и Крви Господа нашег Исуса Христа, који нас непрестано призива да "Дођемо, (о)кусимо и видимо..."

ПРЕЧИСТО ТЕЛО И КРВ ХРИСТОВА ЈЕСУ ИЗВОР СВЕТИХ ВРЛИНА СНАГЕ ЗДРАВЉА И ЖИВОТА.

Свети Дарови, Путир, Света Кашичица и Литургијски Простор не могу бити преносиоци некаквих смртоносних вируса и клица, ни директно ни индиректно.

Иако смо у подвигу Часнога Поста и живљењу Христових страдања, ми истовремено, поуздано већ сада сведочимо да: 

"ХРИСТОС ВАСКРСЕ, ЗЕМЉУ ПОТРЕСЕ, ТУГУ ОДНЕСЕ И РАДОСТ ДОНЕСЕ!"  Да ова љубав изгони страх напоље и да нас нико и ништа неће одвојити од ове љубави Христове!

Горе имајмо срца!

И не будимо неверни него верни.

Праштајте 

Добар пост свима.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

 

Антоније Недељковић-Агиорит

Извор: "Светогорске стазе"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 29 септембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.