header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Мошти Св. Јована Шангајског поново у Србији Штампај Е-пошта
понедељак, 20 јул 2009

Мошти Св. Јована Шангајског допремљене у Миљков манастир у селу Гложане

Поново у Србији

Image          У Миљков манастир, један од шест средњовековних у Ресави, допремљене су из Сан Франциска мошти светог Јована Шангајског (Михаила Максимовича), који је у овом манастиру живео од 1926. до 1934. године, замонашен и добио име Јован, речено је Тањугу у манастиру.

Свети Јован Шангајски рођен је 1896. године, умро је 1966. у Сан Франциску, а 1993. године Архијерејски сабор Руске заграничне цркве канонизовао га је за светитеља 1993. године.

У календару Српске православне цркве св. Јован Шангајски је уписан 2005. године поред имена светитеља Јуде и преподобног Пајсија.

У биографији св. Јована Шангајског пише и да је 1935. године изабран за епископа Руске епархије у Шангају (Кина), 1955. године је постављен за архиепископа Западно европске епархије у Паризу и на крају старешина Западноамеричке епархије у Сан Франциску.

Био је вероучитељ у Српској државној гимназији, васпитач у Битољској богословији.
Миљков манастир, на десној обали Велике Мораве, посвећен је Светом Ваведењу Пресвете Богородице, први писани документ о њему потиче из 1374. године, а „Јован Шангајски је у њега стигао 1925. године са групом од 20 руских монаха који су из Русије побегли после победе Октобарске револуције“, кажу монахиње манастира.

Они су запуштени манастир и манастирско имање обновили и претворили у „српско руски општежитељни манастир“.

У манастиру је у период од 1926. до 1936. године „цветао духовни живот, јер је у њему био велики број интелектуалаца монаха Срба и Руса“, записала је недавно преминула игуманија Доротеја, која је на челу манастира била од 1952. године, када је манастир проглашен за женски. Највреднији експонат Миљковог манастира, који и успркос честом рушењу и паљењу од Турака никада није престајао да ради, јесте чудотворна икона Мајке Божје Ахтирске, коју је манастиру поклонио руски владика Теофил Курски.

Миљков манастир посетили су руски митрополит Антоније, архимандрит Николај Лондонски, начелник руске духовне мисије у Јерусалему Кипријан, епископ детроиски Теодосије и бројни други учени људи из сфере духовног и световног живота, из бројних земаља света.

Мошти светог Јована Шангајског су у Миљков манастир допремљене 8. јула, а дочекало их је око стотину монахиња, монаха, свештеника овдашњих цркава и манастира и мештана села Гложане, у чијем атару је манастир.  

         http://www.glas-javnosti.rs/clanak/ljudi-i-dogadjaji/glas-javnosti-19-07-2009/ponovo-u-srbiji
Последњи пут ажурирано ( понедељак, 20 јул 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.