header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Тако је било некад: Позив за Богомољачки Сабор 1928. год. Штампај Е-пошта
уторак, 21 јул 2009

Овогодишњи   Народни  Православни Сабор Православне Народне Хришћ. Заједнице и Савеза Братства Правосл. Хришћана

(1928. год)

            Удружења, Братства Православне Народне Хришћанске Заједнице и Савеза Братства   Правосл.   Хришћана  и ове године одржаће  свој редовни   годишњи   Сабор-, Скупштину у Манастиру Боговађи на дан Усековања (29.августа по старом) са овим програмом.

1. У очи Усековања бденије у Цркви.

2. У јутру на Усековање света Литургија и Призивање Светога Духа.

3. Отварање Сабора, избор председника, лица која ће водити записник и оверача записника.

4. Извештај управе  Н. X. Заједнице о своме раду и стању покрета - финансијски извештај.

5.  Извештај Савеза Братства Правосл. Хришћана о стању Савеза - финансијски извештај.

6.  Извештај редакције листа „Хришћ. Заједнице".

7.  Извештаји Братстава и читаоница.

8.  Мисионарски извештај и фонд.

9.  Предавање:  О неправилној ревности у молитви и у опште.

10.Предлог за подједнако вршење молитве у братствима приликом предавања и других састанака.

11. О Братственим славама

12. О Централи и Дому П. Н. X. Заједнице.

13. Мисионарски ред и курсеви;  пропаганда секташа.

14. О молитвеним саборима.

15. Организација и   сарадња са другим друштвима.

16. Курс за учење словенског језика, црквеног певања и цркв. правила.

17. Фонд Хришћанског Милосрђа и штедионица  Н. X. Заједнице.

18. Питања и предлози,

19. Избор нове Управе  П. Н. X. З. и С. Б. П. X.; избор заједничког одбора; избор надзорног одбора;

19. Парастос свима добротворима.

20. Благодарење.

                                                                   

Слика 1: Насловна страна листа П.Н.Х.З. бр. 7 и 8 из 1928.год.
Image

 

Драга браћо и сестре,

Прилике у којима се налазимо тешке су и мучне; тешке су што живимо у времену општега расула и греха, мучне су што нас и Господ за то кажњава из дана у дан. Чини нам се, да је сада или никада згодно време за сејање семена - речи Божје међу људе; чини нам се, да је дан спасенија и да је близу Господ, јер кроз невоље и патње Господ приводи народе к себи. То је једно. Но сем тога, знајући, да је Господњи дан близу, знајући, да ће се ускоро збити речи Христове из Светога Јеванђеља, а није искључено да их и ми на себи дочекамо, ваља нам се браћо и сестре пожурити, да нас други долазак Христов незатекне неспремне. Сем тога и разни агитатори верски и политички врло много муте и наше чланове. Због свега тога, ваља нам да будемо сједињени и удружени, ваља нам да и на овогодишњи Сабор сви похитамо, на коме ћемо се заједнички, најпре помолити Богу за своје душе, за своју отаџбину и Краља, за своје ближње, а потом, да се договоримо како да се боримо, да би  издржали до краја.

Сваки, ко год може, нека дође на овај Сабор. Нека наш овогодишњи Сабор броји хиљадама чланова, да би се тако, по речима Златоустовим, наше заједничке молитве слиле у један осећај, у  један глас пред  Богом. Нека наша братства пошљу што више чланова, што више велим, јер ће бити Богу угодније.  Истина, вама, који сте из далеких места, биће мало теже да дођете услед оскудице. Али, у колико до вас зависи претрпите сваку оскудицу Господа ради и дођите;   дођите,  да   се видимо и упознамо. Дођите и ви сви, који  сте пријатељи   нашега покрета, који   желите добра својим душама и своме   на роду. Дођите, да овај Сабор буде свечана и велика манифестација Православља. Сва братства која имају заставе треба са заставама да дођу, као што је прошле године дошло Вршачко братство.

На овај Сабор позвати су: Преосвећени Епископ Николај, наш духовни вођа, преосвећени Епископ Михаил и други; потом, свештеничко удружење, монашко удружење, сва братства и Православни покрети, као и српска  православна хумана друштва у нашој држави.

Наши чланови треба  да   понесу са собом по једно ћебе, или топлије одело у случају хладноће; потом, по нешто хране - бар хлеба за два три дана.

Свако наше братство треба да донесе извештај о свом раду и да одреди једнога делегата за средишњи одбор. Извештај о стању братства има се поднети према формулару; који ће им се послати; овај формулар треба само попунити.

За Манастир Боговађу иде се возем од Младеновца, Забрежја и Ваљева до Лајковца. Од Лајковца седа се на воз, који иде за Чачак. Прва станица на овој прузи је Боговађа. Манастир је од станице удаљен око 15 минута. Сем тога, може се ићи и преко Сталаћа - Крушевца и Чачка, а од Чачка иде се возем за Лајковац. На тој прузи пред Лајковцем је манастир Боговађа. Сваки учесник чим буде стигао, изузев високих гостију, има се јавити одмах Саборском пословођи и комесару, члану Управе Браниславу Стефановићу, који ће вршити упис у књигу Учесника и распоређивати на преноћишта, и члану Савеза Братства Правосл. Хришћана.

Управе наших братских покрета од срца благодаре Његовом Преосвештенству Епископу Шабачком Господину Михаилу, који је дао благослов, да се наш овогодишњи Сабор одржи у Манастиру Боговађи. У исто време благодаримо Г. Игуману Софронију настојатељу манастира Боговађе на пријему.

Браћо и сестре, нека наш боравак у историјској Боговађи, у којој је Карађорђе сазивао скупштине за политичко ослобођење Србије, не буде ничим на материјалну штету овога светога Манастира.

Нека вам Милостиви Господ Исус Христос и Пресвета Богородица буду у помоћи.

Из канцеларије Управе Народне Хришћ. Заједнице Број 3254/928 од 26. јула по старом у Крагујевцу.

Управе

Правосл.  Народне Хришћанске Заједнице

Савеза Братства Правосл. Хришћана.

НЗ. За читаонице Братства одредиће управа Савеза шта треба да понесу: извештаје или што друго.

Извор: „Православна Хришћанска Заједница“, орган Народне Хришћанске Заједнице и Савеза Братстава Правосл. Хришћана, бр. 7 и 8, јули и август 1928.год., Крагујевац, стр.1-3.

Приређивач: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 21 јул 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.