header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Правоверни светогорски манастир Есфигмен одбио још један напад Вартоломеја и грчких власти Штампај Е-пошта
петак, 10 јул 2020

 Светогорски манастир ревнитеља Православља Есфигмен, који већ више од 50 година није потчињен константинопољском патријарху, оптужујући га за јерес, поново се нашао под полицијском блокадом. Према руској веб страници „Руска Атина“, манастирско братство, у одговору на ултиматум, одбило је да напусти манастир и претило је да ће га дићи у ваздух, ако покушају на силу да га освоје. 

Неколико полицијских бродова пристало је 29. јуна крај манастира, а полицијска возила блокирала су прилазе манастиру. Међу опсадницима манастира је и 80 официра специјалне грчке полиције. Житељима, којих у манастиру има око 110 људи, постављен је ултиматум - да се манастир ослободи до 2. јула.

Последњи велики напад на Есфигмен био је 2013. године. Пре тога су манастир опседали и нападали више пута, али је братство увек успевало да га одбрани.

Есфигменско братство  деценијама не помиње истанбулске патријархе  - јеретике због чега трпи константан прогон и изолацију

Грчки суд је 2013. године осудио 14 монаха на условну казну затвора од годину дана, због „нарушавања јавног мира“, али су монаси одбили да се повинују одлукама црквених и државних власти да напусте манастир. Константинопољски патријарх Вартоломеј донео је раније одлуку да исели „старо братство“ и замени га младим монасима.

Кривични суд у Солуну,  у одсуству, осудио је на 20 година затвора игумана Методија (Папаламбракопулоса) из „старог братства“ манастира Есфигмен на Светој гори и монаха Антипу за пружање отпора и употребу „молотовљевих коктела“ када су на све начине покушавали да  избегну избацивање из  манастира,  јула 2013. године.

Овог пута, службеници полиције покушали су мини-булдожером да струше манастирске капије, али у одговору монаси су на њих бацали запаљене кучине, Молотовљеве коктеле и камење. Лакше телесне повреде задобио је један од свештеника Константинопљске патријаршије. Полиција је суспендовала операцију и напустила Атон. Нико није ухапшен нити приведен.

Монаси у Есфигмену, иначе, услед блокаде коју грчка власт спроводи по налогу јеретика Вартоломеја, живе у страховито тешким условима, због чега је до сада, у недостатку хране и лекова, умрло пар десетина монаха. 

 

Приређивач: "Борба за веру"

 

Повезани текстови: 

- Да ли се испуњава пророчанство Светог Григорија Паламе о Светој Гори? 

- Игуман Методије и монах Антипа из манастира Есфигмен, на Светој Гори осуђени на 20 година затвора

Прогон православних: 14 монаха манастира Есфигмен осуђено на по 6 месеци затвора

- Бешчашће патријарха Вартоломеја или фанарске игре с атонским манастиром Есфигменом

- Есфигмен у опасности?

- Грчке власти настављају прогон монаха светогорског манастира Есфигмен (фото)

- Најновији детаљи у вези с полицијским наподом на административни центар манастира Есфигмен на Атосу

- . Жесток отпор Есфигменаца попофилима са Фанара

- У Русији забрањена парола "Православље или смрт" 

 - У Есфигмену умрло 18 монаха због блокаде манастира

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 11 јул 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.