header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Робин МекКи, уредник научне рубрике The Guardian: Само половина Британаца спремна да се вакцинише Штампај Е-пошта
четвртак, 10 септембар 2020
 ИСТРАЖИВАЊЕ УРАДИЛИ КИНГ`С КОЛЕЏ ЛОНДОН И ИПСОС МОРИ

Само половина Британије дефинитивно би прихватила да се вакцинише против ковид-19.

Ово је шок закључак групе научника и анкетара који су открили да је само 53% испитне групе грађана рекло да би сигурно или врло вероватно допустило да им се да вакцина против ове болести, ако постане доступана.

Насупрот томе, један од шест (16%) је рекао да дефинитивно неће или је мало вероватно да ће прихватити вакцину, показала су истраживања Кинг'с Колеџ Лондон и Ипсос Мори.

Поред тога, утврђено је да је сваки пети (20%) рекао да ће само „прилично вероватно“ наставити са вакцинисањем.

Студија је открила да је одбацивање вакцине најјаче међу онима чија веровања одражавају већи скептицизам према науци и који су мање забринути због утицаја пандемије ковид-19.

 «Вероватно одбијање» је било повезано и са онима који су били мање вољни да носе маске за лице и који су рекли да су већину својих информација о болести добили преко WhatsApp (код нас паралела Вибер) и других медија на друштвеним мрежама.

  Такође је постојала значајна разлика у старосним добима: 22% оних у старосним групама 16-24 и 25-34, који кажу да вероватно неће прихватити вакцину или да дефинитивно неће прихватити вакцину у поређењу са само 11% међу 55-75 година.

Трендови откривени у студији – која се заснивала на 2.237 интервјуа са становницима Велике Британије старости 16-75 година и која је спроведена на мрежи половинном јула – унели су немир међу научнике.

"Погрешне перцепције о вакцинама су међу најнепосреднијим штетним веровањима и очигледно утичу на намере људи током кризе коронавируса", рекао је проф. Боби Дафи, директор Кинг'с колеџ Лондон' с Института за политику, који је водио ову студију.

„Иако један од шест у Великој Британији каже да је мало вероватно или да сигурно неће примити потенцијалну вакцину против ковид-19, то се повећава на око трећину или више међу одређеним групама, са јасном везом са веровањем у теорије завере и неповерењем у владе, ауторитете и науку».

То је подржао Гидеон Скинер, директор истраживања у Ипсос Мори.    

„Скоро четвртина испитаних од 16 до 34 године каже да је мало вероватно да ће бити вакцинисани против ковид-19, ако постане доступна. То је дубоко забрињавајуће и требало би да послужи као важна основа за борбу против погрешних схватања о вакцинацијама, посебно међу младима».

 (The Guardian – оригинал)

 

Извор: "Факти"

Последњи пут ажурирано ( петак, 02 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.