header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Рашчињен руски ђакон познат као "мисионар целе Русије" Штампај Е-пошта
четвртак, 07 јануар 2021

 Одлуком Епархијског суда града Москве рашчињен је протођакон Андреј Курајев.  Добра вест је да је Курајев рашчињен, али нису добри разлози због којих је то учињено. Курајев је читаоцима "Борбе за веру" познат по тешким увредама које је упутио српском народу 2012. година, када смо у јавном обраћању тражили од Руске Цркве да се Курајев извини.  Он је, подсећамо, тада рекао да  су "Срби изазвали Први светски рат", чиме су се према Русији понели „по  свињски“, те да су Срби, после НАТО бомбардовања, извели закључак „да се не треба опирати Западу, јер ако вас силују, треба да се опустите и добићете максимум задовољства“ (наше реаговање о томе прочитати овде:).

 Курајев је, иначе, до пре пар година важио за "мисионара целе Русије", иако је и тада био један од водећих руских екумениста, новотараца и скандал мајстора. На жалост, он није ни рашчињен због јереси - јер би, у том случају, требало рашчинити и скоро цео врх Московске патријаршије, на челу са самим патријархом. Напротив, Курајев је био под директном Кириловом заштитом све док није устао  на њега лично и дирнуо у осиње гнездо геј лобија у Московској патријаршији.

Бивши протођакон је, такође, оптужио патријарха Кирила за покретање раскола у васељенском Православљу, јер је Кирил престао да у диптиху помиње поглаваре Помесних Православних Цркава (овде:).

У изјавама протођакона Андреја Курајева које је најчешће преносио на свом „Живом журналу“ суд је нашао признаке "хуле на Цркву" која траје већ дуже време. У одлуци суда се такође говори о клеветничкој делатности ђакона Андреја, конкретно, у оптужбама Руске Православне Цркве за „организацију раскола“. У сагласности са одредбама црквеног суда, ђакон Андреј Курајев је три пута био позиван да иступи пред судом што он није учинио а само једном је имао оправдани разлог за то (случај болести).

Решење о рашчињењу протођакона Андреја Курајева ступа на снагу одлуком и потписом надлежног архијереја града Москве, то јест патријарха Кирила.

 

Повезани текстови:

- Протођакон Андреј Курајев искључен из Московске духовне академије

1. Нови антиправославни испад ђакона Андреја Курајева“;

2. „Ђакон“ Андреј Курајев поново срамоти Руску Православну Цркву;

3. Москва: Почело суђење групи Толоконикове; ђакон А. Курајев на страни богохулница“;

4. Апологета богохулница из "Pussy Riot" - "мисионар целе Русије" Андреј Курајев (фото)

5. Уредништво: Поводом тешких увреда које је протођакон Андреј Курајев изрекао на рачун српског народа“;

6. Ранко Гојковић: Курајевштина или смердјаковски дух у црквеној мантији;

7. „Протођакон Андреј Курајев: Срби су започели Први светски рат; Срби су поступили са нама по свињски “;

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 08 јануар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 73 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.