header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Да ли је ово прототип жига звери? Штампај Е-пошта
уторак, 02 март 2021
 "Logicno.com"

Zdravstveni pasoš je gotova stvar, a ovo je vjerovatno preteča budućeg “čipa”

Naučnici iz SAD i Italije tvrde da su stvorili prvu privremenu „pametnu“ tetovažu na svijetu koristeći organske diode koje emituju svjetlost (OLED), što bi moglo da revolucioniše više polja, uključujući sportsku nauku i prehrambenu tehnologiju.

Istraživači iz UCL i Italijanskog tehnološkog instituta koristili su isti osnovni princip kao i privremena tetovaža, koja se namakanjem i pritiskanjem prenosi na kožu, ali su je kombinovali sa OLED tehnologijom za proizvodnju novih uređaja.

U kombinaciji sa drugim tehnologijama koje se mogu nositi, pametne tetovaže mogu emitovati svjetlost kada je sportista dehidriran ili upozoravati one koji se sunčaju na predstojeće opekotine. Takođe se mogu koristiti za upozoravanje kada nekom proizvodu, poput hrane ili lijekova, istekne rok.

„To bi mogli primijeniti u modi – na primjer, predstavljanje blistavih tetovaža i noktiju koji emituju svjetlost“, kaže viši autor istraživačkog rada profesor Franco Cacialli (UCL Phisics & Astronomi).

„U sportu se mogu kombinovati sa senzorom znoja da signaliziraju dehidrataciju.“

Barsotti – Italian Institute of Technology

Istraživači priznaju da prototip i dalje treba doraditi, uključujući zaštitu za dugotrajnu upotrebu i sprječavanje prebrze degradacije. Nadaju se i da će poboljšati uređaj čija ukupna debljina iznosi samo 2,3 mikrometra (jedna trećina dužine jedne krvne ćelije), boljim baterijama ili super kondenzatorima za duži životni vijek.

Uređaj se sastoji od elektroluminiscentnog polimera, smještenog između dvije elektrode, koji emituje svjetlost kada se elektronski stimuliše. Zatim se izolacioni sloj postavlja između elektroda i komercijalno dostupnog papira za tetoviranje.

„Na Italijanskom institutu za tehnologiju prethodno smo uveli elektrode koje smo tetovirali na kožu ljudi i koje se mogu koristiti za obavljanje dijagnostičkih testova kao što su elektrokardiogrami“, rekao je viši autor profesor Virgilio Mattoli sa Italijanskog tehnološkog instituta, govoreći o rastućoj pametnoj industriji tetovaža.

Iako su drugi privremeni „pametni“ prototipovi tetovaža predstavljeni posljednjih godina, oni nisu koristili OLED tehnologiju koja je fleksibilnija i neprimjetnija. OLED tehnologija je prvi put primjenjena u tada vrhunskim televizorima sa ravnim ekranom na prelazu vijekova i od tada je njena upotreba znatno proširena.

Čekamo samo novu funkciju tj. reakciju “tetovaže” na  primljenu vakcinu ili možda antitijela, tako da će vakcinalni pasoš postati nepotreban. Uvjereni smo da na ovo nećemo dugo čekati.

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 03 март 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.