header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменистички скуп у месту Босе у Италији Штампај Е-пошта
петак, 11 септембар 2009
          10/09/2009 18.19.51

Ekumenski skup u samostanu Bose

Jučer je u mjestu Bose u talijanskoj pokrajini Pijemont pod pokroviteljstvom monaške zajednice Bose započeo XVII. međunarodni ekumenski skup na kojem se raspravlja o duhovnoj borbi u pravoslavnoj tradiciji. Na skupu sudjeluju predstavnici Katoličke crkve, Moskovskoga patrijarhata i drugih pravoslavnih i istočnih crkvi, te izaslanici Anglikanskoga zajedništva i Ekumenskoga vijeća crkvi. U brzojavu koji je potpisao Papin državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, Papa je poželio da bratski susret potakne novu svijest o vrijednosti duhovne borbe kao posljedice Kristove ljubavi i velikodušnoga zauzimanja za asketsku izobrazbu novih naraštaja. Također su poruke skupu uputili ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. i patrijarh Moskve i cijele Rusije Kirill.

 

Za Bartolomeja I. ovi su susreti rječito svjedočanstvo jedinstvenoga prinosa monaštva ekumenskim odnosima između raznih kršćanskih vjeroispovijesti. Moskovski patrijarh pak smatra da je duhovna borba „temeljna tema, čija se važnost teško može preuveličati, jer zadire u samu bit svakoga tko istinski želi slijediti Krista“. Kardinal Walter Kasper, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, također je sudionicima uputio poruku sa željom da ovi susreti označe „veći rast u uzajamnome upoznavanju imajući na umu složnije zajedničko svjedočenje Krista u svijetu“.

Osvrnuvši se na temu skupa u razgovoru za našu radio postaju otac Enzo Bianchi, prior zajednice Bose, rekao je kako je riječ o borbi koju moramo voditi u našim udovima, u našem tijelu, da pobijedimo poticaje na zlo koji se nalaze u svakome čovjeku. Riječ je o takozvanoj „borbi protiv napasti“. Mi ljudi u sebi uvijek imamo napasnih misli, dobrih i loših poticaja. Moramo birati, ostvariti dobre poticaje koje nam dolaze od Svetoga Duha. Naprotiv, moramo se boriti protiv onih koji su djelo Zloga i posebice našega ljudskoga stanja, obilježenog grijehom – istaknuo je otac Bianchi.

Na primjedbu kako je Atanzije Aleksandrijski napisao da se neće spasiti tko nije kušao napasti, rekao je kako je njegova tvrdnja istinita u smislu da se dobro ne poznaje onaj tko misli da je bez napasti. Takvo poimanje ne shvaća stvarnost čovjeka i završava u provaliji duhovne oholosti koja mu priječi da primijeti napasti. Takav je čovjek stvarno bijedan. Kao što nam govori sveti Augustin, otac monaštva, napast treba kušati, protiv nje se treba boriti. Jedino onaj tko prođe kroz napasti, tko se bori, s jedne strane pobjeđuje zlo, s druge pak, čak ako ga ne uspije sasvim pobijediti, iskusi milosrđe Božje. To je milosrđe bitno da imamo pravu sliku o Bogu, onu koju nam je On objavio u Isusu Kristu – ustvrdio je otac Bianchi.

Na upit jesu li kršćani kadri voditi duhovnu borbu i s kojim sredstvima, rekao je kako je kada je riječ o duhovnoj borbi ponekad obeshrabren, jer se u posljednjim desetljećima tema o duhovnoj borbi ne nalazi na dnevnome redu, o njoj se ne govori u katehezi, ona nije predviđena u pastoralnome djelovanju. Šuti se, jer se smatra da su mladi kadri birati. Ne govori se o duhovnoj borbi kao što se mome naraštaju govorilo. Novi su naraštaji krhkiji, uopće ne znaju kako se bori protiv neke napasti: oni su u vlasti sile, odnosno napasti koje njima vladaju. Potreba je duhovna borba i umijeće kako pobijediti zle misli. Valja učiti kroz molitvu i savjete duhovnih vođa ako se želi pobjeđivati napasti. Moramo postati duhovno čvršći, produbiti duhovni život, u dubinu poznavati ljudsko srce, čak i tamo gdje su zlobe, nečistoće i idolatrije. Od toga se treba osloboditi s milošću Božjom, suobličiti se Kristu, postati slični Isusu – ustvrdio je otac Bianchi.

Osvrnuvši se na odnos teme s ekumenskim dijalogom, rekao je kako se osim sučeljavanjem i teološkim raspravama jedni drugima moramo približavati idući u dubinu duhovnoga života. To je rekao i papa Benedikt XVI., „Ekumenizam mora biti duhovni.“ Što se više približimo Kristu, postajući mu sličniji u duhovnome životu, bit ćemo više međusobno ujedinjeni – zaključio je otac Enzo Bianchi. (kta/rv)

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ДОНАЦИЈЕ ЗА САЈТ:

(ОБЈАШЊЕЊЕ )

Порука од нашег читаоца Александра коју нам је послао скупа са својом донацијом:

„Коначно сте нам дали могућност да и ми читаоци помогнемо вама, који толико чините за све нас. Хвала вам на томе. Свако добро у Господу“.

Александар

+ + +

ДУШЕКОРИСНЕ  ПОУКЕ ИЗ ОПТИНСКЕ ПУСТИЊЕ:

(избор и превод са руског: "Борба за веру"
 
"Својство истинског покајања је да отвара очи за сопствену греховност и грех уопште".
 (Преподобни Никон Оптински)
 
"Када је Бог у твојој лађи, то не значи да олује неће бити, већ да твоја лађа неће потонути".
 
"Јеванђеље је као падобран - неће ти користити ако је затворено".


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.