header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: "Анђели у Почајеву" (видео) Штампај Е-пошта
уторак, 30 новембар 2021
           Јуче, 29. 11. 2021. године, попут бљеска муње, друштвеним мрежама проширен је клип са „Јутјуба“ под називом "Анђели у Почајеву".Овај клип за један дан већ има преко 130 хиљада прегледа и више од 1.000 коментара. Више него забрињавајуће стање!

 

Чувајмо се порука са друштвених мрежа, још једанпут!

У Србији је овај видео слат углавном преко „Вибера“, где је неко непознат дописао и пратећи коментар. Тај коментар, у аутентичном облику, све са правописним грешкама, гласи:

„Управо из Почајевске лаворе послан је видео који јасно показује летеће анђеле... Као што је познато из предвиђања велики светаца, Почајево манастир је једно од 7 манастира који ће остати у истини до Другог Доласка Исуса Христа.“

Овде се намећу питања:

- Који су то велики свеци предвидели да је Почајевска лавра један од седам манастира који ће остати у истини до Другог Доласка Господа Исуса Христа? Где то пише? И шта то значи, да је овај снимак потврда те тврдње? На жалост, ова питања немамо коме да поставимо, јер је аутор коментара непознат.

18. новембра објавили смо текст „Чувајмо се порука са друштвених мрежа“.  У закључју смо рекли: „Зато бдијмо и пазимо шта читамо и шта другима прослеђујемо на читање. Не чинимо ништа добро ако другима механички проследимо оно што смо од других добили. Имајмо страха Божијег у себи, и молимо се Богу за дар расуђивања, како не бисмо били преварени и друге – нехотимично - преварили и на погрешан пут усмерили и тако душе своје огрешили.

http://borbazaveru.info/content/view/15154/77/

Ко ће бити преварен?

Како сада ствари стоје, може се рећи да ће многи и многи због друштвених мрежа не само душе своје огрешити, већ их (што не дао Бог) за вечност изгубити.

Од преко 1.000 коментара овог клипа на „Јутјубу“, огромна већина је афирмативна – потврђивање да се ради о анђелима. Брзина преношења вести „Вибером“ показује исту слику. Нама је клип стигао са разних страна, али је само један човек поставио питање: „Да ли је ово истина?“ (и то човек који није уцрковљен, али има разум). 

 Већини је узалуд упозорење Господа Исуса Христа ЧУВАЈТЕ СЕ ДА ВАС КО НЕ ПРЕВАРИ (Мт. 24,4-5). Господ је упозорио да ће лажни христоси и лажни пророци показивати тако велике знаке и чудеса, да би преварили, ако буде могуће, и изабране (ср. Мт. 24,24).

А шта је узрок томе? Зашто ће Антихристова сила обмане бити тако делотворна? Које људе ће он и његови лажни пророци успети да преваре? Свети Апостол Павле даје одговоре на та питања, и каже да ће Антихристова превара неправде деловати међу онима који гину. А који су ти? То су они који „љубав истине не примише, да би се спасли...“

На примеру овог клипа видимо непослушност упозорењу Господа Исуса Христа да се чувамо да нас ко не превари. Људи већма заволеше лаж. "И зато ће им Бог послати силу преваре, да верују лажи.  Да приме суд сви који не вероваше истини, него волеше неправду“ (ср. 2. Сол. 2, 11-12).

Сатана се претвара у светлог анђела

Православни заборавише и упозорење Светог Апостола Павла да се „сам сотона претвара у анђела светла” (1. Кор. 11,14).

Ову вест је и сајт „Москва Трећи Рим“ пренео под насловом „Чудо Божије... Ангели у Почајеву. Господе, помилуј!“ Вест су на сличан начин пренели и неки други руски православни сајтови.

Поред пренебрегавања речи Јеванђеља и Светих Апостола, овде још видимо и непознавање или занемаривање духовних искустава наших светих, записаних у њиховим подвижничким словима. У „Отачнику“, на пример, постоји случај где је ученик дошао код Аве и рекао му да је видео анђела. Подвижник му је одговорио: „Мене би зачудило да си видео своје грехове, а то што си видео анђеле не чуди ме.“

Из богатог искуства наших великих подвижника познато нам је да кад црни враг не може да победи подвижника, наилазећи на чврст отпор са његове стране, тада долази јачи зао дух у облику „светлог анђела" (2. Кор. 11,14), старајући се да у њему пробуди поверење и симпатије према себи, да би га лакше навео у погибију... 

Ваздушна сфера - област злих духова; своја највећа лажна чудеса Антихрист ће учинити у "поднебесју"

Свети Симеон Нови Богослов предупређује да се ретко „гледа у небо из страха (предострожности) од лукавих духова у ваздуху, због чега се и називају ваздушним духовима, који производе многе и разне преваре у ваздуху" (Добротољубље том V, О трећем облику пажње). Свети апостол Павле назива Сатану „кнезом који господари у ваздуху" (Ефес. 2, 2). Одушевљавање ваздушним демонским појавама прети неизбежном погибијом онима који им верују. „Све демонске појаве имају то својство, да је чак и најмања пажња и поверење према њима опасно; једна таква пажња може произвести штетан утисак и донети тешко искушење" (Епископ Игнатије, IV, 329). Чудеса Антихриста, извршена сатанском силом, производиће неодољив утисак на гледаоце. „Људи неће схватити да чудеса његова немају никакав добар и разуман циљ, никакво одређено значење, да су она далеко од истине, препуна лажи, да су она - чудовишна, злобна и бесмислена представа, са циљем да... обмане и превари" (Епископ Игнатије, IV, 300). Видеће ова чудеса, људи ће, по слепоћи својој... признати их за манифестацију силе Божје и са одушевљењем примити антихриста за бога." Антихрист ће наметнути страх претњом и чудесима својим. Њима ће задовољити неразумну радозналост и грубо незнање, задовољити славољубље и гордост људску, задовољити телесно мудровање, задовољити сујеверје, довести у недоумицу људску ученост. Сви људи који се руководе светлошћу своје пале природе, који су се отуђивали од руководства Божје светлости - привући ће се у послушност варалици (Открив. 13, 8. Епископ Игнатије, IV, 302).

Ради преваре људи, Антихрист ће да пројави многа и велика чудеса. „Његов долазак - вели Свети Апостол Павле, - биће по дејству сатанину у свакој сили и власти и знацима и лажним чудесима" (II Сол. 2, 9). „Пошто је отац лажи, он ће помоћу лажних дејстава варати машту, тако да ће се народу чинити да тобож види васкрслог мртваца, који у ствари није васкрсао; тобож види хроме да ходе и слепе да виде, мада исцељења није било" (Свети Кирило Јерусалимски, Поука оглашенима 15,14, страна 321).

О лажним чудима и опасностима од њих

Отац Серафим Роуз је, у својој књизи „Православље и религија будућности”, записао: „Један од знакова последњих времена је да ће бити страхоте и знаци велики са неба (Лк 21: 11). Већ пре сто година, епископ Игњатије Брјанчанинов је приметио да „савремено хришћанско друштво жели да види чуда и чак да их твори... Таква жеља за чудотворством открива душе склоне прелести (самообмани). А прелест извире из порока уображености и славољубља”. Број правих чудотвораца је опао, скоро ишчезао, а људи су „жедни разних чуда више него икада... Долази време када ће се отворити велика арена за многобројна лажна чуда којима ће синови телесне мудрости бити опчињени и заведени. /…/ Људи неће разумети да чуда антихриста немају разуман циљ, ни одређено значење, да су она пуна лажи, као чудовишна, злобна, бесмислена играрија – са циљем да их заведе и опчини помпезним, празним, глупим призором. /…/ Опасно је поклонити тим демонским појавама ма и најмању пажњу, јер нечиста слика има погубан утисак на ум, и он се тако подвргава озбиљном искушењу”.

Лажна чуда у Старом и Новом Завету

У доба Мојсијево живели су Јаније и Јамврије који су своје штапове претварали у змије и воду у крв, а могли су и да жабе изводе из вода и њима прекривају тле. Симон врачар у доба Апостолâ такође је чинио многа лажна чуда: чинио је да кипови ходају, улазио у ватру и није му било ништа, претварао камење у хлебове, а самог себе у змију, удвајао се, преображавао предмете у злато, скидао се себе окове, без кључа отварао забрављена врата, чинио да се идоли јављају за време његових оброка, зазивао утваре које је представљао као душе покојника, итд.

Магови Јулијан, Аполоније из Тјане и Апулеј за време цара Домицијана чинили су разне запањујуће ствари, па су се надметали у брзни заустављања епидемије која је походила Рим, на молбу цара и сената. Чак и после Аполонијеве смрти, демони су остали на његовом гробу, и чинили лажна чуда онима који су долазили да се поклоне, да би се у њима још више учврстила заблуда у коју су били упали.

Шта се збило у Почајевској лаври - догађај виђен кроз призму технике

Но, хајде да погледамо и размотримо саму појаву.

      

Сетимо се најпре пратећег текста уз видео који кружи „Вибером“, у коме се каже да „видео јасно показује летеће анђеле“. Тај који је на снимку „јасно“ видео анђеле или добро не види, или се – у прелести – убедио да види оно чега нема.

 Оно што прво уочавамо, то је да аутор клипа снима (претпостављамо мобилним телефоном) пренос из Почајевске лавре на екрану свог лцд телевизора. И ту већ могу да настану разне техничке интеракције.

Али, закорачимо даље на једну вишу техничку димензију.

Моћ холограмске технологије

Наше читаоце први пут смо још 2012. године (овде:) - а потом и 2018. (овде:) упозорили на могућности холограмске технологије . Тада је то била 3 D, технологија, која је, рецимо, у Јапану још тада била опипљива. Одавно смо већ у ери 7 D. Више пута смо помињали да је технологија коју користи светска кабала, око 15 година испред технологије у комерцијалној употреби. Можемо ли онда замислити каква је њена моћ преваре?

 Ево неких драстичних примера холограмских пројекција:

      

     

       

    

 

        


Закључак и порука

Ако све ово знамо, није тешко претпоставити да су укро-фашисти виђену појаву могли да направе уз помоћ једног "ручног" холограмског пројектора (мада у то сумњамо, јер видимо колико су холограмске пројекције савршеније) и да онда седе и смеју се наивности православних. А реакције скоро свих гледалаца догађаја у Почајеву нису нимало смешне, напротив - веома су забрињавајуће, јер показују њихову припремљеност и пријемчивост да буду преварени.

Оно што би најдушекорисније било за све нас, то је да се бар ове прве недеље поста манемо друштвених мрежа и уместо њима своје време и пажњу посветимо читању Светог Писма, Житија Светих, Отачника... и личном подвигу, како бисмо задобијали Благодат Божију, која нас једино може сачувати да не будемо преварени у времену у коме смо и у ономе које је пред нама...

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 02 децембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.