header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Организовани напад „српских“ фанариота на „Борбу за веру“ Штампај Е-пошта
уторак, 11 јануар 2022

 Оно што је – у први мах – изгледало само као напад једног усамљеног новотарца и гркофила на „Борбу за веру“, испоставља се да је организовани напад неофанариота (преко "Агиорита") - духовних потомака фанариота – грчких епископа и свештеника који су у време отоманске окупације Србима чинили већа зла и од самих Турака.

„Агиорит“ – новотарац без елементарног познавања Православља

У својој данашњој објави, самозвани „Агиорит“ поново је напао „Борбу за веру“, и – осим што је сав запенушан изнео низ лажи - показао је и елементарно непознавање Православља и православног богословља. Желећи да – по нашем савету – за сведока својих тврдњи призове неког већег од себе, он је призвао оца Јоила из Црне Горе. Иако нам није познато да ли је отац Јоил заиста изрекао тако кардиналну неистину, или му је „Агиорит“, склон лажима, то приписао – да је „Свети Јован Златоусти рекао да се грех раскола не пере ни мученичком крвљу“. Ово, иначе, нису речи Светог Јована Златоустог, већ Светог Кипријана Картагинског (3.век), чије смо учење о расколу пренели кроз неколико текстова грузијског старца архимандрита Рафаила Карелина.

Ко је у расколу и ко је чији

Оптужбе за расколништво нису нове. У својој немоћи да било шта документовано и чињенички докажу, новотарци и екуменисти прибегавају етикетирању за раскол. Сви чланови Уредништва овог сајта и сви сарадници су чланови Српске Православне Цркве. Наше Уредништво је у десетинама својих саопштења позивало (а то сви наши редовни читаоци знају) наше вернике да не напуштају СПЦ ни по коју цену, јер ми другу мајку Цркву – за разлику од екумениста и новотараца – немамо. Они имају Константинопољску – фанариотску патријаршију (која је у расколу од Васељенског Православља), имају ватиканску квазирелигијску секту звану „црква“, а ми имамо само Српску Православну Цркву.

Такође, питање ко је у расколу врло се просто решава. Ево типичног примера: ко је отишао у раскол 1054. године, Помесне Цркве које су остале верне изворном учењу Цркве, њеним догматима, канонима и Светом Предању, или Рим са свим својим новачењима?!

Тако је и у случају ситуације у СПЦ. У расколу нисмо ми који стојимо чврсто и доследно у вери наших Светих Отаца, већ они који су увели многобрајна новачења чија су изворишта Фанар и Ватикан! Сајт „Борба за веру“ стоји у изворном Православљу, без и једне јоте одступања! Ми смо некада – а то ћемо поновити и сада – позивали новотарце и екуменисте да на овом сајту пронађу макар и једну реч а камоли текст који ће доказати да смо одступили од учења Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве! Али, не пронађоше ништа, па неће пронаћи ни сада.

Јуче „Обавештајне службе“, данас „артемити“

Јуче нас је „Агиорит“ оптужио да иза овог сајта стоје „неке обавештајне службе“, али је рекао да „само Бог зна које“. Зна да стоје, али не зна које. У здравој памети процес би био супротан: прво би знао које, па би имао доказ да стоје. Но, већ данас Антоније Недељковић је од те своје оптужбе одустао. Нова оптужба је да иза овог сајта стоје „артемити“, како он назива следбенике покојног владике Артемија. Човека је ухватила паника, разобличен је - и срља у лажима све дубље и дубље. Но, ево простог решења: као и у случају новотарско-екуменистичке оптужбе за расколништво, тако и у случају ове оптужбе, позивамо самозване „Агиорите“ да изнесу доказе за своју тврдњу, а ми ћемо њихове доказе објавити овде на сајту.

Је л то поштено?!

Ко су били фанариоти

А сада погледајмо ко су били фанарити - то знање ће нам бити итекако од користи у разумевању ситуације у СПЦ.

Османизам је Константинопољску патријаршију и фанариоте учинио једним од главних немуслиманских стубова турског царства, јер су потурчени Грци заузели висока административна места у Отоманској империји, па су Фанар и Цариградска патријаршија давали свештенство од Јадрана до Црног мора, и од Цариграда до Карпата.

Циљ фанариота

Срђан Новаковић, у својој књизи «Срби и Фанар», наводи да тежња фанариота била обнова грчке државе, укључујући Србију, Влашку и Молдавију, а ова рестаурација новојелинизма, имала је за циљ културно-административну доминацију на просторима Балкана и Анадолије. Ова тежња за превлашћу Грка на Балкану и асимилацији негрчких народа, позната је као Велика идеја (Megali idea).

Фанариоти постављали епископе и свештенике у Србији

Фанариоти су бирали патријарха и патријарх цариградски је представљао само њих. Фанариотски патријарх је постављао епископе по Грчкој, Бугарској, Србији, Босни – све док није 1557. основана, издвојена и обновљена Пећка српска патријаршија. Утицају фанариота могли су да се отму само манастири и свештеници повезани са манастирима.

Фанариоти затирали све светосавско и српско

За разлику од владавине права, грчки епископи, свештеници и администратори – фанариоти инсталирани у Србији - нису дозвољавали чак ни народну и црквену просвету код Срба, заводећи режим јелинизације. Свуда су фанариоти сузбијали српско богослужење и уводили грчко, а старе српске рукописе су палили и уништавали. Забрањивали су прослављање Крсне Славе и српске Светитеље.

Фанариоти су продужили српско ропство под Турцима

Свуда су фанариоти гледали, да што више оглобе народ и обогате се, користећи се симонијом као главним оруђем, продајући парохије бољим купцима и рукополажући свештенике за новац. Архимандрит Спиридон каже: Грци тргују свиме: гробом Господњим, св. тајнама цркве, светим моштима, тргују самим Христом! Фанариоти у турској служби, постали су стални саветници султана и „сиви кардинали” отоманске спољне политике. Заједно с Јерменима, постали су трећи сталеж империје Оријента. Захваљујући њима, робовање православних народа под Турцима је временски потрајало знатно дуже. 

Грчки свештеници, које су фанарски патријарси слали Србима за владике, били су врло лоши људи и безобзирни према пастви, потискујући српско богослужење и уводећи грчко појање, у циљу однарођавања и наметања новојелинизма (исто то данас чине и „српски“ епископи новотарци).

Теологија фанариота није православна, већ римокатоличка

Др Жарко Видовић је говорио да теологија фанариота није православна, него управо римокатоличка, а у њој има исламског утицаја исто онолико колико га има и на теологију главног и највећег, званичног римокатоличког теолога, Томе Аквинског (који је формиран под утицајем аристотелизма из исламске папске Шпаније, кад се Римска црква, истим средствима као и ислам, борила са исламом за превласт у Медитерану).

Грци – фанариоти зулумћарили српски народ

Грци су били потпуно незаинтересовани за црквено-народну просвету код Срба, а безобзирно су глобили народ, цркве и манастире. У Старој Србији и Македонији су показивали мржњу према Србима варварима, трудећи се да им  потисну и униште Славу, а уведу имендани грчке школе. Тек је Хатишериф од из 1839. године осујетио мешање Фанара и грчких духовних лица у школе, што је омогућило слободније ширење српске просвете.

Фанариоти издејствовали укидање Српске Патријаршије

Фанариотска политика је издејствовала потпуно укидање Српске патријаршије (1766) и Охридске архиепископије (1767), што је довело до тешких последица по православне Србе и друге Словене у Османском царству.

Фанариоти зулумћаре и уништавају и данас Српску Цркву

У овом кратком прегледу зулума који су фанариоти спроводили против српскога народа и Цркве, можемо видети све елементе фанариотизма и панхелинизма који данас у Српској Цркви спроводе епископи новотарци. Коловође и родоначеници новотарског покрета у нас, сви су до једног школовани у Грчкој – Атанасије Јевтић, Амфилохије Радовић, Иринеј Буловић, Игњатије Мидић...  

Двојица неофанариота – епископ бачки Иринеј и епископ браничевски Игњатије предали српску дијаспору у руке Фанара

У новембру 1993. године у Шамбезију Игњатије Мидић и Иринеј Буловић – потписали су докуменат „Православна дијаспора“ и „Аутокефалија и начин њеног проглашења“. Документом „Православна дијаспора“, целокупна православна дијаспора подељена на осам административних области (Северна и Централна Америка, Јужна Америка, Аустралија, Велика Британија, Француска, Белгија и Холандија, Аустрија и Немачка, изузета је Швајцарска) у којима ће, као управни орган, бити основани такозвани епископски сабори. Сабори ће имати посебан Устав или правилник. Ти Сабори о својим одлукама, ставовима, мишљењима и осталом обавезни су да обавештавају искључиво цариградског патријарха! Српска дијаспора је предата у руке Фанара!

Фанару је предат и српски манастир Хиландар. То су учинили покојни бивши епископ Атанасије Јевтић и епископ бачки Иринеј Буловић (http://borbazaveru.info/)

Данашњи начин уништавања Српске Цркве идентичан фанариотском

Неофанариотска, или далеко познатија код нас новотарска теологија није православна – већ римокатоличка. Њихова богослужења нису православна – већ грчка, са многим елементима римокатоличке мисе. Њихове одежде су грчке (сиве мантије, грчке мантије, грчке панакамилавке...)  Као и фанариоти у средњем веку, и „српски“ епископи новотарци – затиру све што је светосавско – у богослужењу, литургијском појању, архитектури, фрескопису, иконопису...

„Агиорити“ – „Јутјуб“ ескпонент грчке (фанариотске) експанзије на Српску Цркву

Један од експонената те – новофанариотске експанзије на Српску Православну Цркву и светосавље је управо и „Јутјуб“ канал самозваних „Агиорита“. У њиховим клиповима постоје само грчки епископи и монаси, само они добијају пророчанства, само се њима јавља Христос...  Али, гле чуда! - не добише ни једно "пророчанство" да се грчка и кипарска коронашка црквена врхушка покаје и престане да наводи народ у вакциналну пропаст! Да се покају и повуку признавање укрофашистичке секте зване "Правослана црква Украјине"! Нема у Неофитовим пророчанствима ни позива архирасколнику и јеретику Вартоломеју - изазивачу највећег раскола у Православљу од 1054. године - да се покаје за своја многобројна злодале нанета Цркви! Зар вам то није чудно?!

Фанариотизам, дакле, није мртав, већ је жив данас као и некада, и подједнаком силином труди се да у Србаља затре све светосавско, до самих корена... С тим што сада то чине уз помоћ савремене технике, па и "Јутјуба"...

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 12 јануар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.