header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Отац Дарко Ђого: Коме и зашто смета Даница Црногорчевић? Штампај Е-пошта
петак, 13 јануар 2023

 Нетрпељивост према Даници Црногорчевић, на жалост, није од јуче, али је ових дана попримила облике тзв „јавног терора“ – а то подразумијева застрашивање једне јавне личности бесмисленим али стварним оптужбама, фабрикованим кривицама, демонстрацијама „државне моћи“ у иначе криминализованом друштву.

Док су раније само појединци штрчали са својом ненавишћу и љубомором, ових дана је према њој синхронизован читав један мали медијски рат. Зашто? Законски разлози су бесмислени и свакоме, па и онима који су их истакли у први план, јасно је да ствар лежи у нечему другом? У чему? Зашто смета Даница Црногорчевић.

Смета зато што је свједок онога архетипског, исконског, онога најбољег у динарском менталитету који често умије да се извитопери и тражи да му се призна више талената и пажње него што то заслужујемо. Даница плијени и подсјећа на оно најбоље у старим Србима Црне Горе и Херцеговине, она је жива слика оног најплеменитијег у нашим прецима. Даничина пјесма је директни пренос из 19. вијека, која нам говори да вијекови славне прошлости нису за нама већ и у нама. А то смета ономе коме је из прошлости остала само политичка идеологија. Она која заслјепљује. Која у једном од највећих наших пјесника види човјека који није знао ком народу припада. Даница је, сама по себи, свједок истинског и неугасивог Српства Црне Горе, без наметљивости, без силе, без моћи, без полиције, без војске, без корпорација. Даница није пјевала историјски утемељену верзију пјесме коју смо пјевали, пјевамо и пјеваћемо о земљи која суди сама себи и својој прошлости. Даница ЈЕСТЕ историјски утемељена архетипска Српкиња.

Смета то што Даница не да да се раздвоје људи који припадају истом народу. Неколико пута сам слушао приговор о Даници као некоме ко спаја елементе црногорског фолклора и српске мисли. Али они се никада и нису раздвајали, осим у умовима оних који је оптужују. Зато њене пјесме подједнако пјевају наизуст и они у Крушевцу, Приједору, Ораховцу и Сомбору, у Херцег Новом и у Бањој Луци. Даница је жива цјеловитост српског народа. Њен глас – глас овог народа. Њена пјесма – оно што носимо у себи а она му даје облик и појаву. Није Даница крива што је сви Срби и још многи други воле. Осим ако то није кривица.

Даница Црногорчевић је крива и зато што, у доба када нам пропагирају неке друге „попадије“, Иван и она имају складан брак и добру дјецу, љубави коју нешредимице око себе поклањају свакоме ко жели да их слуша и чује. У доба када имамо толико лажних и погрешних хероја, Даница Црногорчевић је истинска дива српског народа и узор који показује како се може бити и смјеран и лијеп, и отмен и свој, и српски утемељен и културно моћан, и традиционалан и модеран. А свој.

Даница смета јер је наша. Ми је нећемо дати. Зато – весели се, српски роде!

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "ИН4С"

Последњи пут ажурирано ( петак, 13 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.