header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Истраживање: Гоњење хришћана у свету - највеће за последњих 30 година Штампај Е-пошта
субота, 21 јануар 2023

 «Open Doors» напомињу да је број земаља које се налазе на листи најопаснијих за хришћане порастао са 40 1993. године на 76 данас.

Организација за људска права «Open Doors» објавила је резултате студије према којој се ниво прогона хришћана у свету вратио на бројке забележене давне 1993. године.

Према подацима «Open Doors», 2022. године убијено је 5.600 хришћана, затворено или нападнуто више од 2.100 цркава, више од 124.000 хришћана је насилно исељено из својих домова због вере, а скоро 15.000 је постало избеглице.

Активисти за људска права примећују да „регион Црне Африке – епицентар глобалног хришћанства – постаје и епицентар злочина над хришћанима како се исламски екстремизам јача“.

Истовремено, представници «Open Doors», примећују да је у неким земљама ниво прогона изгледа смањен. Међутим, ово није сасвим тачно.

На пример, пад показатеља у Кини је зато што су кинески званичници већ затворили скоро 7.000 цркава у последње две године. Слично томе, помак Авганистана са 1. у смислу прогона прошле године на 9. ове године био је због чињенице да се „већина авганистанских хришћана дубоко сакрила или побегла у иностранство након што су талибани дошли на власт“.

Све у свему, као и прошле године, 360 милиона хришћана живи у земљама са високим нивоом прогона.

«Open Doors» напомињу да се у протеклих 30 година, односно од 1993. године, „прогон хришћана и даље појачава“, а број земаља које су на листи најопаснијих по хришћане порастао је са 40 1993. на 76 данас.

Према «Open Doors», национализам је разлог за прогон хришћана у Индији.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( субота, 21 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.