header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Кивот са моштима Светог Димитрија завршио у смећу Штампај Е-пошта
среда, 17 мај 2023

 ЈЕЗИВО СКРНАВЉЕЊЕ ДРЕВНЕ СВЕТИЊЕ КОД БАРА!

Честице моштију Светог Великомученика Димитрија украдене су из Цркве Свете Петке у Сутомору и највероватније завршиле у смећу.

Под сумњом да је 12. марта обио и опљачкао немањићку светињу из 13. века недавно је ухапшен Здравко Ракочевић (23), који је према наводима локалних медија припадник такозваних комита и присталица непризнате Црногорске православне цркве чији је предводник распоп Мираш Дедеић.

Парох спичанско-мишићки Марјан Петковски и чланови Црквеног одбора приметили су тек накнадно да недостају честице моштију светитеља будући да су стајале у малој специјално израђеној "кутији" тако да тај важан детаљ полицији није био ни пријављен.

Највећи део духовних драгоцености које је провалник отуђио полиција није пронашла приликом хапшења, а није познато ни где је завршила кутија са честицама моштију познатог светитеља.

Честице моштију Светог Димитрија, кога слави читаво хришћанство, парохији је према сазнањима локалних медија даровала једна монахиња и намера је била да трајно буду смештене у Цркви Светог Димитрија на тврђави Нехај након њеног планираног обнављања.

Сва је прилика да провалник, како наводе из Црквеног одбора у Сутомору, није препознао у украденој кутији нешто што може да му донесе финансијску корист па су мошти завршиле у контејнеру односно на некој депонији.

 

Извор: "Курир.рс" / "Барски портал"

Последњи пут ажурирано ( среда, 17 мај 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.