header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Демонска теологија и демонски теолози Штампај Е-пошта
петак, 29 септембар 2023
          Позната је изрека преп. Максима Исповедника: теологија без крста јесте демонска теологија. Ову изреку ћемо разумети ако тачно одредимо шта је крст православног теолога? И закључујемо, ако нема тог крста – ту је демонска теологија и ту је демонски теолог.

Сваки православни теолог се припрема да буде пастир Христовог стада, а за пастира је речено у јеванђељу: „Пастир добри душу своју полаже за овце; а најамник, који није пастир, коме овце нису своје, види вука где иде, и оставља овце, и бежи: и вук разграби овце и распуди их; а најамник бежи, јер је најамник и не мари за овце“ (Јн.10:11-13).

  Према овом јеванђељском опису ми видимо данас много демонских теолога у Цркви, јер они само заобилазе и околише око крста пастира и само проповедају демонску теологију.

Јер теолог, уместо да се припрема да као „пастир добри душу своју полаже за овце“, он се припрема да држи позоришне представе и политичке трибине. И пошто се он не припрема да као „пастир добри душу своју полаже за овце“, њему Бог и не даје праву теологију, него га препушта ђаволу и да проповеда демонску теологију. И уместо да држи јеванђељску заповест, која каже: „Не брините се душом вашом, шта ћете јести, или шта ћете пити; ни телом вашим, у шта ћете се обући, јер нико не може двојици господара служити... не можете Богу служити и мамони“ (Мт.6:24-25). Уместо тога теолог се брине да има редовне приходе и да се богати на земљи. Раније није било ценовника за требе у Цркви, него је било колико ко има и колико ко да, а данас се брину као Јуде издајници. И данашњи пастири проповедају демонску теологију без крста, јер одбацају крст пастира-теолога, који захтева да „пастир добри душу своју полаже за овце“.

Какав је данашњи теолог? Код њега споља се показује света теологија, а унутра је демонска теологија. Он годинама учи и све зна о вери и Цркви, само не зна свој крст, и пошто не носи свој крст, он не може ни да проповеда теологију са крстом и не може да учи друге да носе свој крст, пошто он сам не зна и не носи свој крст.

Историја Цркве нас да „пастир добри душу своју полаже за овце... а најамник бежи, јер је најамник и не мари за овце“. Нема потребе да набрајамо много примера, него само да узмемо пример најбољег српског пастира у прошлом веку. Због чега је свети владика Николај после Другог светског рата морао да бежи из Енглеске у Америку? Зато што је у Енглеској на неком скупу рекао: „Черчил је гробар српског народа.“ И одмах после тог говора, њему је наређено да у року од 24 часа да напусти Енглеску, и он је морао да бежи у Америку. Тако сам чуо у Хиландару и то знају сви Срби из иностранства – љотићевци и равногорци. Јер сваки пастир добри назива људе и догађаје правим именом и не држи политичке говоре као данашњи демонски теолози. Није свети владика Николај мрзео ни осуђивао Черчила, него је позивао на покајање и чинио све на спасење Цркве и народа. Исто тако и свети Јован Крститељ није мрзео и осуђивао цара Ирода, него је позивао на покајање и спасење. Исто тако и свети Златоуст није мрзео и осуђивао царицу Евдоксију, него је позивао на покајање и спасење

Тачно је рекао преп. Максим Исповедник, да теологија без крста јесте демонска теологија. А то је данашња теологија и данас је много демонских теолога, толико много да не можеш да их пребројиш, а праве пастире можеш да пребројиш на прсте једне руке.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.