header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ексклузивно: Литургијско спомињање Свете Тројице (факсимили рукописа Св.Владике Николаја) Штампај Е-пошта
уторак, 22 децембар 2009

Из досад необјављених рукописа Светог Владике Николаја ексклузивно на „Борби за веру“ објављујемо текст „Литургијско спомињање Свете Тројице“. У овом је тексту Свети Николај Жички јасно рекао да се као саставни део епиклезе у Православној Цркви користи и Тропар трећег часа, чиме се свима који имају очи да виде и уши да чују ставља до знања шта је истинско предање Цркве од Истока.

 +++

ЛИТУРГИЈСКО СПОМИЊАЊЕ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

Свака служба Православне Цркве почиње или са „Благословен Бог наш, сада, свагда и увек“ или „Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова“, или (јутрење): „Слава Светој, Једносуштној и Животворној Тројици, сада и увек“.

+ + +

Најизражајније химне Једном Богу у Три Лица и једној суштини су тропари Полуноћнице и стихире на Педесетницу. Ове стихире јасно описују личне особине сваке од Божанских личности. Божанска и људска природа Христа, Сина Божијег, најчудесније се опева у тзв. „Догматицима“ (има их осам) у Октоиху.

Божанство Светог Духа, Његова истоприродна једнакост са Оцем и Сином, и Његова животворна делатност у целокупној твари, јасно су наглашене у антифонима. Увод у Свету Евхаристију као и у неке друге, мање службе, почиње призивом: „Царе Небески, Утешитељу, Душе Истине“, итд.

У возгласима се помињу све три Божанске Личности, али им се обраћамо у једнини, са „Ти“, као на пример: „Јер Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова“. Или: „Јер си Ти Бог милости и сажаљења и човекољубља, и Тебе славимо, Оца и Сина и Светога Духа, итд“

*

У литургијским молитвама подједнако се молимо и једнаку част узносимо Сваком од Тројице.

*

Најваћи удео у Литургији има Дух Свети приликом освештања дарова. Свештеник призива Господа Христа да нам пошаље Свога Светога Духа као што Га је послао „у трећи час“ апостолима. После тога он се моли да се хлеб и вино претворе у Христово тело и крв. То је најузвишенији тренутак Свете Литургије.

***

Свих седам Светих Тајни обављају се у име Оца и Сина и Светога Духа.

Рецимо: „Крштава се слуга Божји (име) у име Оца и Сина и Светога Духа“.

Слична формула се употребљава и у другим Свештеним и Светим Тајнама.

***

Освештање  воде, уља, семена, брашна, соли, дома, њиве, одеће, итд. – све Духом Светим (види Требник).

Свети Николај Жички

(са енглеског: Владимир Димитријевић)

            

                             ФАКСИМИЛ РУКОПИСА СВЕТОГ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА

Сл. 1
Image

Сл. 2
Image

Приређивач: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( субота, 19 март 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 81 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.