header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети Владика Николај: Нова Година нов напор – нова срећа од Бога Штампај Е-пошта
субота, 13 јануар 2024

 „Да се Христос усели вером у срца ваша, да будете у љубави укорењени и утемељени.“ (Ефес. 3, 17).

Два потока чине једну реку; две мање реке чине једну већу реку. Нашло се за добро, да се два наша духовна листа споје у један. Лист „Хришћанска Заједница“ спаја се са „Мисионаром“ у овој Новој години. „Мисионар“ води собом и своје омиљено мало чедо „мали Мисионар“. И тако три потока сливају се у једну реку. У том правцу учинићемо нов напор са здруженим снагама с молитвом и надом да нам од Бога нова срећа. То здружење благословио је и Његова Светост наш Патријарх г. Варнава својим светим благословом. Бог да га живи.

Ово је учињено само и једино из добре жеље и ревности, да се на свима вама, браћо, испуне оне дивне речи светога апостола Павла: „Да се Христос усели вером у срца ваша, да будете у љубави укорењени и утемељени.“ И до сад се на томе радило, и нека су благословени сви који су на томе радили; али морамо још радити, и што год смо зрелији то морамо више и одушевљеније на томе радити. Приближује се ноћ, кад се неће моћи радити. А кад дан нагне и ноћ се приближи домаћин на њиви нарочито жури своје жетеоце да изажњу све до краја.

Читам једну посланицу коју су духовне старешине у Енглеској упутили на 10.000 својих цркава. У овој посланици предлаже се један кратак програм шта треба свештенство и народ да ради, да би Нова Година у истини била и нова и срећна. Изнећу овде само неколико тачака из тог програма, које би и ми могли усвојити као православни хришћани:

1. да сваки свештеник критички прегледа свој прошли живот;

2. да сваки хришћанин примењује своју веру у животу своме;

3. да сваки утврђује веру код своје родбине и код својих суседа;

4. нека 10.000 цркава, каже, пробуде људе да осете, љубав Христову, која једина може променити срца људска,

5. потребна је непрекидна молитва;

6. неопходно је веће страхопоштовање у храмовима на богослужењима;

7. потребно је с већом пажњом читати Свето Писмо;

8. потпуно празновање недеље;

9.            озбиљнији рад међу децом у школи и у цркви,

10. јаче истицање важности вере у свакодневном животу.

И ми можемо усвојити све ове прописе, јер ово су прописи наше вере. Не можемо ништа одузети. Али можемо нешто додати. Код Енглеза не постоји псовка. А постоји ли код нас? Ми морамо, дакле, као једанаести пропис за Нову Годину узети и борбу против псовке. Но да би се језик очистио, мора се прво срце очистити. То је знао онај мудри апостол, који се молио Богу за хришћане овако: преклањам кољена своја пред Оцем Господа нашега Исуса Христа, по коме се сва чељад на небесима и на земљи зову, да вам да силу.... да се Христос усели вером у срца ваша. А шта је плод тога што ће се Христос уселити у срца наша, него потпуно очишћење срца? А где је срце чисто, ту је и језик чист. Језик је као канал, кроз кога излази из човека оно што је у човеку, било чистота или нечистота.

Као дванаесту тачку могли би најзад узети бодрост и снажење наших православних братстава. Његова Светост наш Патријарх даје благослов овоме покрету зато што верује, да је овај покрет јака подршка наше православне Цркве и кроз то целом нашем народу и свима народним тековинама. Морамо учинити нов напор у Новој Години, да се сва братства ободре и оснаже. Где су са свим јака, да се не деле и не раздељују – јер је молитва јача и песма радоснија у јаким братствима; – а где су малаксала нека се здружују. Тако ће се љубав братска укоренити и утемељити у нама, љубав која препорађа, преображава и васкрсава. И тако ће нам милостиви Створитељ, надамо се, благословити Нову Годину новом срећом.

Епископ Николај

„Мисионар“, јануар 1936.

Приредио за "Борбу за веру": Милан Старчевић

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 13 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.