header image
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Двоструко исцељење је заправо спасење Штампај Е-пошта
петак, 14 јун 2024

 Показало да и данашњи епископи и свештеници већином раде за антихриста, јер они су лажни духовни лекари, зато што су и они сами духовно болесни и зато не могу да лече друге у Цркви

Господ се назива Исус Христос, а сама реч Исус значи Спаситељ. А од чега спасава Спаситељ – да видимо то у јеванђељу.

Исус рече (крвоточивој жени): „Не бој се, кћери, вера твоја спасе те. И спашена би жена од тога часа“ (Мт.9:22 и Мк.5:34 и Лк.8:48). „И познавши Га људи из тога места, послаше (гласнике) по свој оној околини, и принесоше к Њему све болеснике; и мољаху Га, да се само дотакну скута ризе Његове: и који год се дотакоше, спасени бише“ (Мт.14:35-36). „И где год иђаше у села или у градове, или засеоке, на раскршћима полагаху болеснике и мољаху Га, да се барем скута ризе Његове дотакну: и који год се дотицаху Њега, спашаваху се“ (Мк.6:56). „Тада му Исус рече (слепом Вартимеју): иди, вера твоја спасе те. И одмах прогледа (Вартимеј) и последоваше Исусу путем“ (Мк.10:52). „Тада им Исус рече (фарисејима): питам вас: шта ваља у суботу, добро чинити или зло чинити, душу спасити или погубити? А они ћутаху. И погледав на све њих, рече њему: пружи руку своју. И он учини тако: и поста рука његова здрава као и друга“ (Лк.6:9-10). „А казаше им (гадаринци,) који видеше, како се спасе бесомучни (гадаринац)“ (Лк.8:36). „И рече (Исус) њему (исцељеном самарјанину, једном од десет губавих): устани и иди: вера твоја спасе те“ (Лк.17:19). „Тада му Исус рече (слепцу): прогледај: вера твоја спасе те. И одмах прогледа, и пође за Њим славећи Бога“ (Лк.18:42-43).

Кад ми кажемо спасење – ми мислимо на спасење од смрти, па због чега јеванђеље назива спасењем – исцељење од болести? Очигледно је да јеванђеље и болест рачуна у смрт, али има две болести и смрти у човеку: има телесна болест и смрт, и има духовна болест и смрт у човеку. Телесна болест и смрт је привремена смрт за човека, док духовна болест и смрт је вечна смрт за човека и то је права смрт. Бог пушта телесну болест и смрт ради покајања и спасења од духовне болести и смрти, и ако не би било телесне болести и смрти на земљи човек се не би покајао за духовну болест и смрт, и тако би смрт прешла у вечност. И тако да разумемо: због чега јеванђеље исцељење од болести не назива својим именом, него назива спасењем од болести? Зато што јеванђеље под спасењем подразумева двоструко излечење – и од духовне болести и смрти, и од телесне болести и смрти, и то двоструко излечење бива покајањем и то није просто исцељење, него то је заправо спасење. А само телесно исцељење без покајања и духовног исцељења није на спасење и не може се назвати спасењем. Према томе, јеванђеље под спасењем подразумева двоструко излечење – и духовно и телесно, јер ако се човек само излечи телесно, а не излечи се и духовно покајањем, то телесно излечење бива њему на погибију и то излечење не може се назвати спасењем.

Зато спасење обавезно подразумева двоструко излечење и духовно и телесно, па ако бива да је неко телесно болестан а духовно здрав, јер многи свети Оци и Матере били су телесно болесни а духовно здрави, тада се верује да та телесна болест и страдање није ради сопственог спасења, него ради покајања и спасења других, ближњих.

На основу тога да разумемо данашње стање у свету и због чега данашњи лекари већином раде за антихриста? То је зато што су они сами духовно болесни и они раде само на телесном исцељењу, а на духовном исцељењу не раде, и тако телесно исцељење бива на погибију и тако они раде за антихриста. Још се показало да и данашњи епископи и свештеници већином раде за антихриста, јер они су лажни духовни лекари, зато што су и они сами духовно болесни и зато не могу да лече друге у Цркви. Господ је рекао у јеванђељу: „И рече им (Исус): ви ћете Ми свакако рећи ову пословицу: лекару, излечи се сам; (сва чудеса) која смо чули да су била у Капернауму, учини и овде у отачеству својем“ (Лк.4:23). И то свакако треба рећи: „лекару, излечи се сам“ – и то важи за сваког лекара, и за духовног и за телесног лекара. Па пошто данашњи лекари нису најпре себе излечили и духовно и телесно, онда они не могу да лече друге болеснике, него морају да служе антихристу.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.