header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх Иринеј служио у храму Подворја РПЦ у Београду Штампај Е-пошта
понедељак, 01 фебруар 2010

Патријарх Иринеј служио у руској Светотројичкој цркви у Београду

Image     У недељу, 31. јануара 2010. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Подворја Руске Православне Цркве у Београду поводом прве годишњице устоличења Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Г. Кирила уз саслужење београдског свештенства и старешине Подворја протојереја Виталија Тарасјева.

Светој Литургији су присуствовали А.В. Конузин, амбасадор Руске федерације у Београду, Орландо Антонини, апостолски нунције у Београду, С.Н. Чечук, амбасадор Белорусије у Београду, М. Ђорђевић, саветник Преседника Србије, и В.В. Кутирин, директор Руског дома у Београду.

По завршетку богослужења протојереј Виталије Тарасјев је срдачно поздравио Свјетејшег Патријарха Иринеја. Захваливши се Светом Владики отац Виталије је истакао велику радост пастве Подворја Руске Православне Цркве због посете Патријарха Иринеја који је служио једну од првих литургија по свом избрању баш у Светотројичком храму.

Image

Старешина Подворја је рекао да верује да ће под омофором Патријарха Иринеја духовне везе измећу сестринских Цркава ојачати и проширити се. Патријарху Српском Иринеју је у спомен на данашњи догађај поклоњена сребрна панагија. 

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј је подсетио присутне на духовне и историјске везе између Србије и Русије и истакао посебну улогу Русије у судбини Српске Православне Цркве и српског народа. Пожелео је добро здравље Његовој Светости Патријарху московском и целе Русије „да би учинио велико дело за које је задужен на радост свога, али и целог хришћанског народа".

Током свечаног ручка у част Светог Патријарха Московског и целе Русије Г. Кирила протојереј Виталије Тарасјев се захвалио свим званицама и поклонио Патријарху Српском Г. Иринеју порцуланску чашу за чај, која је ручно израђена у Царској Фабрици „Ломоносов".

http://www.spc.rs/sr/patrijarh_irinej_sluzio_u_ruskoj_svetotrojickoj_crkvi_u_beogradu

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 01 фебруар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.