header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Сестринска црква" прославила "Степинчево" Штампај Е-пошта
четвртак, 11 фебруар 2010

Хрватска прославила Степинчево

Војни ординариј бискуп Језеринац позвао Јевреје, Србе и Словенце да захвале Степинцу „на свему што је за њих учинио”

Од нашег сталног дописника
         Загреб, 10.  фебруара – Широм Хрватске домаћа Римокатоличка црква данас је прослављала Степинчево, дан посвећен кардиналу Алојзију Степинцу поводом педесетогодишњице од његове смрти, којег намерава ускоро да прогласи и званичним свецем. Хрватска телевизија је у 11 часова директно преносила ту верску свечаност из његовог родног места Крашић, на обронцима Жумберка, коју је предводио врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић, а по обичају „најтврђи” у присећањима Степинчевих заслуга за ову цркву био је војни ординариј бискуп Јурај Језеринац на верској прослави у Карловцу.

„Све што је кардинал Алојзије Степинац говорио и чинио имало је за циљ да се заштите хришћанске општељудске и природне вредноте у време када су оне биле угрожене. Стога му је Црква одала посебно признање прогласивши га блаженим (последњи корак пред проглашење светим). Очекивање је да ће и они којима је он посебно помагао, међу осталима Јевреји, Срби и Словенци, бити захвални на свему што је за њих учинио те да ће устати у одбрану истине”, рекао је Језеринац.

У наставку бискуп је рекао да су „слику о Степинцу искривили лобији попут југословенског, српског, масонског и других, који су после Другог светског рата били толико јаки да су сваку истину могли представити на њима својствен начин”.

„Управо су они блаженог Степинца годинама неутемељено представљали као поборника усташке власти и екстремног националисту. Истине ради треба рећи и другу страну медаље која апсолутно противречи њиховим писањима. Степинац је отворено и јасно разоткривао све заблуде времена у којему је живео. Осудио је сва зла прошлога столећа – фашизам, нацизам, комунизам, масонерију, либерализам сваке врсте и неморал. Био је неустрашив борац против сваке врсте зла. У време Другога светског рата спасавао је оне који су били непоћудни властима, па чак и комунисте. Због тога су га покушали сломити”, тврди бискуп Језеринац.

Степинчеви приврженици покушали су да на основу његових заузимања за поједине Јевреје код израелских власти испослују за њега признање праведника, али је то одбијено због оцене да у таквим својим појединачним залагањима није доводио у опасност властити живот.

Р. Арсенић

[објављено: 11/02/2010]

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Hrvatska-proslavila-Stepinchevo.lt.html

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 11 фебруар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
+ + +

ПРОТЕСТ ПРОТИВ ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ 31.5. У 12 НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ У БЕОГРАДУ

Захтевамо ХИТНУ ИЗМЕНУ закона и правилника који прописују ПРИСИЛНУ ВАKЦИНАЦИЈУ СТАНОВНИШТВА У СРБИЈИ!До јуче су на удару игле (доказано НЕбезбедних вакцина), била наша деца, данас су и наши родитељи, затим труднице, хроночно болесни... Без сумње, сутра више нико неће бити изузет од законом обавезног злокобног шприцања, УKОЛИKО ОДМАХ НЕ УСТАНЕМО ДА ОДБРАНИМО СВОЈЕ УСТАВНО И ПРИРОДНО ПРАВО НА СЛОБОДАН ИЗБОР И САЧУВАМО ВЛАСТИТИ ПСИХОФИЗИЧKИ ИНТЕГРИТЕТ!

Видимо се 31.маја у Београду - "Нећу да МОРАМ, хоћу да БИРАМ!“

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.