header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Сестринска црква" прославила "Степинчево" Штампај Е-пошта
четвртак, 11 фебруар 2010

Хрватска прославила Степинчево

Војни ординариј бискуп Језеринац позвао Јевреје, Србе и Словенце да захвале Степинцу „на свему што је за њих учинио”

Од нашег сталног дописника
         Загреб, 10.  фебруара – Широм Хрватске домаћа Римокатоличка црква данас је прослављала Степинчево, дан посвећен кардиналу Алојзију Степинцу поводом педесетогодишњице од његове смрти, којег намерава ускоро да прогласи и званичним свецем. Хрватска телевизија је у 11 часова директно преносила ту верску свечаност из његовог родног места Крашић, на обронцима Жумберка, коју је предводио врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић, а по обичају „најтврђи” у присећањима Степинчевих заслуга за ову цркву био је војни ординариј бискуп Јурај Језеринац на верској прослави у Карловцу.

„Све што је кардинал Алојзије Степинац говорио и чинио имало је за циљ да се заштите хришћанске општељудске и природне вредноте у време када су оне биле угрожене. Стога му је Црква одала посебно признање прогласивши га блаженим (последњи корак пред проглашење светим). Очекивање је да ће и они којима је он посебно помагао, међу осталима Јевреји, Срби и Словенци, бити захвални на свему што је за њих учинио те да ће устати у одбрану истине”, рекао је Језеринац.

У наставку бискуп је рекао да су „слику о Степинцу искривили лобији попут југословенског, српског, масонског и других, који су после Другог светског рата били толико јаки да су сваку истину могли представити на њима својствен начин”.

„Управо су они блаженог Степинца годинама неутемељено представљали као поборника усташке власти и екстремног националисту. Истине ради треба рећи и другу страну медаље која апсолутно противречи њиховим писањима. Степинац је отворено и јасно разоткривао све заблуде времена у којему је живео. Осудио је сва зла прошлога столећа – фашизам, нацизам, комунизам, масонерију, либерализам сваке врсте и неморал. Био је неустрашив борац против сваке врсте зла. У време Другога светског рата спасавао је оне који су били непоћудни властима, па чак и комунисте. Због тога су га покушали сломити”, тврди бискуп Језеринац.

Степинчеви приврженици покушали су да на основу његових заузимања за поједине Јевреје код израелских власти испослују за њега признање праведника, али је то одбијено због оцене да у таквим својим појединачним залагањима није доводио у опасност властити живот.

Р. Арсенић

[објављено: 11/02/2010]

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Hrvatska-proslavila-Stepinchevo.lt.html

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 11 фебруар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 40 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.