header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Саопштење Уредништва сајта Штампај Е-пошта
субота, 20 фебруар 2010

САОПШТЕЊЕ УРЕДНИШТВА ПОВОДОМ НОВОНАСТАЛЕ СИТУАЦИЈЕ У СПЦ

       Драга браћо и сестре,

      Од тренутка свог оснивања православни сајт „Борба за веру“ се старао (по мери снага датих нам од Бога) да допринесе дијалогу у СПЦ залажући се за очување Светог Предања и отачког приступа црквеним проблемима. Ситуација у којој се Српска Цркава нашла после удара на Епископа Рашко-призренског Г. Артемија веома је сложена и захтева одговорност свих који се овом темом баве.

Остајући одани Светом Архијерејском Сабору СПЦ ми смо у низу озбиљних текстова објављених на нашем сајту већ показали да се не слажемо са неканонским поступцима према Владики Артемију и његовој Епархији. Јасно је, међутим, да Уредништво не позива, нити ће позивати на било какав раскол, па молимо наше уважене посетиоце да пажљиво и одговорно коментаришу догађања, без обзира на то што не одговарамо за личне ставове изнете у писмима посетилаца. Такође, с обзиром на озбиљност и осетљивост теме о којој се говори, молимо да се послата писма-коментари потписују пуним именом и презименом. Јер, лако је под псеудонимом  бити „виртуални јунак“ који позива на „виртуалне јурише“, док црквена ситуација од нас тражи трезвеност, смирење и излаз из кризе кроз покајнички повратак канонском поретку, правди Божијој и људској.

Нарочито је у Великом посту неопходно сачувати покајничко трезвеноумље и применити најјаче оружје које нам је Христос дао да би се свака невоља разрешила – а то су пост и молитва. Јер, по речима Светог апостола Павла, „...не ратујемо против крви и тела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога света, против духова злобе у поднебесју“ (Еф.6,12).

Молимо посетиоце да имају у виду да је овај нагли и сурови напад на Владику Артемија код многих од нас изазвао запрепашћење и бол који се можда и на нашем сајту одразио понеком преоштром речју. То нас, међутим, обавезује да смиримо своје страсти и да о свему што се дешава пишемо трезвено и објективно „јер каква је корист човеку ако цео свет задобије а души својој науди? Или какав ће откуп човек дати за душу своју“ (Мт. 16,26).

Уредништво сајта „Борба за веру“ се нада да ће они који у Цркви имају апостолску власт и одговорност – наши архијереји, бити свесни неопходности свог већег ангажмана у решавању црквено-канонске кризе у СПЦ, с обзиром на чињеницу да се у историји Цркве такви проблеми никада нису решавали сајтовима него преузимањем одговорности која проистиче из богомдароване архијерејске власти. Зато ћемо овом приликом навести пример какав треба да буде српски архијереј:

„Силне су противности са којима се боре Срби у Приморју. Али збијени у густе редове чине они војску, која под руководством свог ђенерала, свог црквеног Поглавара, чуда показује у отпорној снази. Они се диче и поносе својим Владиком, тим својим Богом дарованим вођом. Они не стрепе ни од какаве претње и силе душманске, јер верују у ненадмашну моћ свог Владике. Онај, који је могао пропаганди затворити пут, тај се може одупрети и свакој другој сили и обести.

За то се радују кад у вечерњим шетњама крај мора опазе у маси света и свог омиљеног Архипастира. Срби, који се иначе по броју губе у тој огромној маси туђинштине, тада осете поноса у себи, тада презриво гледају на своје противнике, нарочито на срамне проносиоце ватиканске културе, који се увуку у себе и направе се мањи од макова зрна кад виде овог гиганта, као што зли дуси беже од светлости.

Кад сунце при заходу позлати море, кад цео Задар изађе, да се наужива свежине од мора, тада и Срби, који су преко дана имали пуно непријатности са својим подлачким непријатељима долазе на обалу, да виде свог милог Архипастира, долазе да уживају посматрајући величину природе у мору и величину Српске Цркве у Преосвећеном Епископу Милашу.  (http://borbazaveru.info/content/view/2011/1/)

Очекујемо да и свештена лица буду спремна да јасно искажу свој став, јер се њихова служба не састоји само од свећења водица и других чинодејстава, него и од сведочења Истине која је Христос. Зато ћемо овом приликом навести и пример какав треба да буде, и шта треба да чини, српски православни свештеник: „Свако на свом месту мора да ради, да чува интересе народа и вере, па ма то било и по цену живота. Свештеник задарског епископа - то је у истини војник на стражи, вазда будан и опрезан, вазда готов да одбије нападе вукова на његово стадо/.../“

Што се нас тиче, ми ћемо и надаље објављивати само проверене (истините) информације и озбиљне коментаре о ономе што се дешава у СПЦ.

Молећи се за исповедничку храброст Еп. Артемија ми се истовремено молимо и за његове гонитеље да их Господ просветли и уразуми.

Зато предлажемо да сваке вечери у 22:00h сви који то желе узму на себе читање Акатиста Светим Србима (линк за Акатист: http://borbazaveru.info/content/view/1882/77/). То је наш најбољи одговор свима који желе раскол у СПЦ, и наше вапијање Господу да нас спасе од искушења.

Посетиоце нашега сајта још једном позивамо на пост и молитву, а у Господа се уздамо да ће потомке Светог Саве и Светог кнеза Лазара спасити од несреће раскола и пропасти у непокајању.

8./21. фебруара 2010. године

Последњи пут ажурирано ( субота, 20 фебруар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.