header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Еп. Артемије: Поштујмо одлуку Синода Штампај Е-пошта
петак, 26 фебруар 2010

26. 02. 2010. 17:33h | Фонет

 Артемије: Поштујмо одлуку Синода

Image    Владика рашко-призренски Артемије, кога је Синод СПЦ недавно разрешио управљања епархијом, позвао је данас на мир, јединство и поштовање те одлуке Синода до одржавања Архијерејског сабора, негирајући да спрема раскол у српској цркви.

Владика Артемије је рекао да би цео проблем, настао после његове смене, требало да легитимно буде решен на Архијерејском сабору.

"Мислим да ће овај проблем који је настао бити легитимно решен на Архјерејском сабору. До тада нека се у миру, без халабуке, ствари испитају, значи државни органи нека испитају све чињенице, а онда ће Сабор на основу својих сазнања и Канона и Устава СПЦ донети и најцелисходније решење", рекао је Артемије за "Глас југа" и "КиМ радио".

Он је навео да је "можда време да ипак кажемо неку реч у вези свега тога, не да би демантовали све оно што је писано и причано за ово време, него да би допринели превазилажењу настале ситуације".

"Оно што бих хтео да кажем и нагласим је оно што сам рекао и Синоду - да сам спреман да прихватим одлуке Синода, као што сам и прихватио, иако се са њима не слажем и не морам увек да се слажем, али их прихватам", нагласио је Артемије.

"Оно чега се држим је став да је најбитније очувати јединство СПЦ", поручио је Артемије, "то сам рекао и Синоду да никада не могу прихватити, нити ме нико може натерати да цепам хитону светосавске цркве, то јест да бих правио раскол".

"Зато сматрам да ова порука треба да буде путоказ и свима онима који, користећи наше име и положај у коме се налазимо, стварају утисак како владика Атремије са неким својим присталицама ствара раскол у СПЦ", рекао је Артемије.

"То једноставно није тачно и никада на то не бих пристао, нити ћу пристати", поручио је Артемије.

Он је додао да "ако ја прихватам и остајем у послушности СПЦ, онда и сви они који ме поштују и који ме воле, знам да није мали број, и они треба да се саображавају томе и тиме покажу солидарност и своју љубав према нама и пре свега према СПЦ".

У посети манастиру Грачаница данас су били члан Синода СПЦ владика Григорије и министар вера у Влади Србије Богољуб Шијаковић.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/32609/Artemije-Postujmo-odluku-Sinoda

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.