header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво сајта: Реаговање на чланак објављен у "Блицу" Штампај Е-пошта
петак, 04 јун 2010

Уредништво „Борбе за веру“

 

РЕАГОВАЊЕ НА ЧЛАНАК ОБЈАВЉЕН У „БЛИЦУ“ 4. 6. 2010. ПОД НАСЛОВОМ „ОДБЕГЛИ МОНАСИ ИДУ КОД ГРЕШНОГ МИЛОЈА“

 

 „Добар човек из добре клијети износи добро;

а зао човек из зле клијети износи зло“

(Мт. 12, 35).

      
          Дана 4. јуна 2010. године, у дневном листу „Блиц“, објављен је чланак под насловом „Одбегли монаси иду код Грешног Милоја“. У поменутом чланку, у само једној реченици, изнето је неколико ноторних неистина. Наиме, објашњавајући ко је Милоје Стевановић, аутор чланка каже: „Он је познати учесник антицрквених сајтова и потписује се као „грешни Милоје“''.

 

Пошто г. Милоје Стевановић своје текстове објављује искључиво на нашем сајту, јасно је да се као „антицрквени сајт“ жигоше управо „Борба за веру“. Што се нас тиче, нама чини изузетну част када нас нападају осведочени непријатељи Српске Цркве и Правоверја у њој. Из тог разлога ми у таквим случајевима готово никада не реагујемо. Но, поставићемо аутору поменутог чланка у "Блицу" само једно питање - идентично оном које је Господ наш Исус Христос поставио Понтију Пилату: „Говориш ли ти то сам од себе, или ти други казаше о мени“ (Јн.18,34). И без добијеног одговора знамо да аутору други казаше о нама и нашим сарадницима - и то они „поуздани извори из Патријаршије“.

 

Иначе, сваком истинољубивом срцу јасно је да је сајт „Борба за веру“ од почетка до краја посвећен одбрани Вере, и да то свагда чини истином и само истином. То је познато свим посетиоцима нашег сајта (чак и онима који дишу мржњом на нас), који знају да је „Борба за веру“ место где у сваком тренутку могу пронаћи правовремену, и надасве истиниту информацију о ономе што се у нашој Цркви догађа. Дакле, у раду нашег сајта нема ничег антицрквеног, већ управо сва наша борба проистиче из дубоког поимања значаја чистоте Вере и поштовања црквеног поретка, као услова за сигурну пловидбу неуништивом Лађом по узбурканом мору, којом једино можемо допловити у луку Божију, у вечно царство Христово. Јер Св. Кипријан Картагински каже: „Коме Црква није мати, томе ни Бог није Отац“. И за разлику од свих оних који нас нападају, ми само једну мајку Цркву имамо - а то је Црква Православна - и зато се за њу боримо, и борићемо се, свим снагама датим нам од Бога.

 

Пошто је у „Блицовом“ чланку нападнут један од наших уважених сарадника, г. Милоје Стевановић (оклеветан за „антицрквено деловање“, јер је испуњавајући речи Христове: „Будите, дакле, милостиви као и отац ваш што је милостив“, и речи Св. ап. Павла: „Гостољубље не заборављајте, јер из гостољубља неки и не знајући примише анђеле“, примио на своје имање Црноречко братство), осећамо потребу да зарад истине, и истинитог информисања јавности, објавимо неке непобитне чињенице о г. Милоју Стевановићу, иако знамо да г. Милоје није човек који воли да се његова добра дела јавно произносе, већ се у својим чињењима свагда руководи  речима Христовим: „А ти кад дајеш милостињу, да не зна левица твоја што чини десница твоја“ (Мт. 6,3).

 

 Да бисмо, дакле, упознали јавност са правом истином о томе ко је и какав је човек г. Милоје Стевановић, у наставку текста доносимо део документа УГ „Законоправило“, који је сачињен на Тројице 2008.године, када су га на сличан начин оклеветали и покушали неправедно оптужити оскрнавитељи чистоте Вере и рушитељи црквеног поретка. У том документу „Законоправила“ г. Милоје Стевановић се представља „онако како га ми видимо у његовом свакодневном животу и понашању, а не онаквог каквим  га лажно покушавају представити они који чине безакоње“.

 

>>Прво: Господин Милоје Стевановић спада у веома ревносне хришћане који редовно посећује богослужења сваке недеље, сваког празника и сваке суботе. Осим тога, цела његова породица служи у том погледу као пример благочестиве хришћанске породице. Упућујемо комисију да ове наводе провери код свештенства чачанске цркве, као и у манастирима Ваведење, Вазнесење, Јовање, Преображење, Благовештење, Увац, Јазак и бројним другим.

 

Друго: Господин Милоје Стевановић је истакнути ходочасник. Обишао је многобројне светиње широм православног света, укључујући и вишебројну посету Светој Гори, као и ходочашће у Свету Земљу.

 

Треће: Господин Милоје Стевановић је познат као својеврстан мисионар:

 

- многе је привео нашој светој Цркви;

 

- многи су се благодарећи њему и његовој породици крстили, венчали, освештали своје домове, почели да славе крсне славе …

 

- неки су скинули петокраке са споменика својих предака и ставили крстове и приредили опела својим прецима који су крштени, а потом сахрањени у комунистичко време без опела;

 

- свуда и на сваком месту шири хришћанску љубав и хришћанску веру, пре свега својим понашањем и својим многобројним беседама.1

 

Четврто: Господин Милоје Стевановић је веома познат као човек милосрђа:

 

- удељује просјацима и помаже сиромахе;

 

- приређује многобројне трпезе љубави по Црквама и Манастирима што се може проверити у бројним светињама као што су: Увац, Дубрава, Каменац, Јазак, Дубочица, Ваведење, Вазнесење, Јовање, Никоље, Благовештење, Преображење, Манастир Светог Николе код Пирота, Горачићи, Клисура, Вољавча…

 

Пето: Господин Милоје Стевановић спада у велике добротворе што се види из следећих докумената:

 

1. Грамата Патријарха српског Павла;

 

2. Тестамент о даривању куће и имања браћи Милошу и Петру деци избеглицама из Хрватске;

 

3. Одликовање Епископа жичког Стефана;

 

4. Захвалница Епископа жичког Стефана;

 

5. Грамата признања Епископа жичког Хризостома 2005.;

 

6. Грамата признања Епископа жичког Хризостома 2007.;

 

7.Захвалница Духовног центра „Др Николај Велимировић“;

 

8.Захвалница Радослава Милинковића (садашњег намесника трнавског);

 

9. Захвалница манастира Св. Јована Крститеља;

 

10. Захвалница цркве Рођења Пресвете Богородице.

 

(факсимиле наведених докумената прилажемо на крају текста – прим. „Борба за веру“)

 

Шесто: Господин Милоје Стевановић је велики чувар народне традиције и баштине:

 

- написао је књиге: „Казивања“ и „Чаша Обрадова“. Припремио је за штампу: „Књигу предака“; „Приче и комендијања из Стевановића џемата“.

 

- обнавља српска православна гробља као што су Черговиште и Ружичића гробље у чему је ангажовао најстручније људе, конзерваторе, историчаре уметности, етнологе, вајаре и друге;

 

- сакупио је збирку од неколико стотина древних предмета који су својеврстан мали музеј старина који сведоче о животу, обичајима и тродољубљу наших предака;

 

- спашава од пропасти бројне објекте, аутентичне српске архитектуре и започео је пресељавање неких од њих у околину Чачка где планира изградњу Музеја под отвореним небом (етносело Лозница – прим. „Борба за веру“) у циљу сачувања наше традиције.

 

Седмо: Господин Милоје Стевановић афирмише вредности православља и шири нашу веру преко средстава јавног информисања.2

 

Осмо: Као привредник господин Милоје Стевановић чини бројна доброчинства помажући многе почетнике, бројне пољопривреднике, занатлије да крену у сопствени бизнис обезбеђујући им пласман њихових производа. Направио је мрежу коопераната којима је од идеје до реализације пожртвовано помогао, па је на тај начин неколико стотина људи обезбедило егзистенцију својим породицама.

 

Осим тога у његовој фирми ради преко 80 људи. И у својој фирми врши својеврсну мисију.3

 

Девето: Господин Милоје Стевановић је пожртвовани чувар Светосавског Предања.

 

 - дужи низ година несебично пружа помоћ у организовању духовних трибина и других манифестација које чувају традицију и духовност;

 

- дао је несебичан допринос исправљању безакоња у нашој епархији у вези са непоштовањем одлука Сабора и светоотачког Предања водећи бројне хришћанске разговоре са многим јерејима који су одступили од предања и пишући им писма у циљу враћања реда и поретка у нашу Свету Цркву односно у богослужења.

 

Законоправило је део тог његовог труда сабрало у брошури „Не помичи старе међе“.

 

Десето: Господин Милоје Стевановић је један од нас, који је допринео да се формира удружење грађана Законоправило које је званично регистровано да своју активност обавља на територији целе Републике Србије, а чији циљеви и задаци, између осталог, јесу: „Неговање и чување традиције српског народа и развијање свести о светоотачком предању у области православне догматике, светих канона и богослужења, што је формирало културну матрицу српског народа кроз векове.“(чл.2.т.7. Статута УГ Законоправило)

 

Једном речју, Удружење Законоправило господина Милоја Стевановића сматра добрим хришћанином, честитим и милостивим човеком, мисионаром, добротвором, пожртвованим привредником, примереним родитељом и дедом, чуваром традиције српског народа и верним и оданим чуваром светоотачког Предања.

 

Молимо се Богу Свевишњем да роду нашем подари што више таквих људи. И молимо се Богу да што више таквих људи приступи нашем удружењу Законоправило.<<

 

Наши посетиоци су се могли у више наврата упознати са речима Грешног Милоја, кроз његове текстове објављене на нашем сајту, а његова права духовна снага спознаје се у његовој књизи „Казивања“, коју смо у целости објавили, а за коју мр Марјана Матовић рече: „За неуморног боготражитеља и казивача Милоја, који међу родбином, кумовима и пријатељима мисионари овим драгоценим породичним Јеванђељем, подигавши себи, својим прецима и потомцима непропадљив храм за вечност, будућност не може бити изгубљена“ (уколико ту будућност не буде одређивао „Блиц“ бацањем блата из своје каљуге на благочестиве Србе, међу којима је и Грешни Милоје).

_____________

 

1Део тих беседа је објављен у његовој књизи Казивања, Богу у славу, прецима у част, потомцима у аманет.

 

2Наводимо само неке емисије које су изазвале огромно интересовање гледалаца и које су више пута репризиране или реемитоване на другим телевизијама: „Ред по ред“ – ТВ Чачак, „Бисери“ – БК ТВ, „Сводови“ – ТВ Шабац, „Фото сказ“ – ТВ Галаксија и др.

 

3У просторијама фирме горе кандила пред иконама. Радници су побожни. У фирми се не пуши итд.

+++

Сл. 1: Грамата Патријарха српског Павла
Image

 

Сл. 2: Тестамент о даривању куће и имања браћи Милошу и Петру деци избеглица из Хрватске
Image

 
Сл. 3: Одликовање епископа жичког Стефана
Image
 
Сл. 4: Захвалница епископа жичког Стефана
Image
 
Сл. 5: Грамата признања епископа жичког Хризостома 2005.
Image
 
Сл. 6: Грамата признања епископа жичког Хризостома 2007.
Image
 
Сл. 7: Захвалница Духовног центра
Image
 
Сл. 8: Захвалница Радослава Милинковића (садашњег намесника трнавског)
Image
 
Сл. 9: Захвалница манастира Св. Јована Крститеља
Image
 
Сл. 10: Захвалница цркве Рођења Пресвете Богородице
Image
Последњи пут ажурирано ( субота, 05 јун 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 55 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.