header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владика Артемије митрополиту Амфилохију: Размислите пре него што учините погрешан корак Штампај Е-пошта
среда, 30 јун 2010

Артемије Амфилохију: Размислите пре него што учините погрешан корак

           Не могу мирно и незаинтересовано да посматрам шта се догађа са мојом духовном децом, пише умировљени владика митрополиту поводом одласка монаха из манастира

Владика Артемије, умировљени епископ рашко-призренски, који се недавно сместио у своје ново пребивалиште, манастир Шишатовац на Фрушкој гори, упутио је писмо администратору Епархије рашко-призренске, митрополиту црногорско-приморском Амфилохију поводом одласка дела монаштва из ове епархије. Из 11 манастира на Космету око 40 монаха и монахиња отишло је без канонског отпуста, што значи да не могу добити благослов ниједног другог епископа за боравак на територији неке од епархија СПЦ, а могу бити изведен и пред црквени суд, уколико се не врате у своје светиње на Космету.

Преносимо писмо у целини.

Иако прогнани са Косова и Метохије, Ми не престајемо мислити на Косово и Метохију, молити се за Косово и Метохију, пратити збивања на Косову и Метохији. То не значи да се мешамо или да се желимо мешати у власт и управљање ЕРП Вас, сада као надлежног Епископа. Ипак, не можемо мирно и незаинтересовано гледати и слушати шта се догађа са Нашом духовном децом коју смо деценијама „с муком рађали“ и одгајали – монаштвом из манастира донедавно Наше ЕРП.

Казне (забране чинодејства, ускраћивање причешћа), претње црквеним судом и још тежим казнама,  вређања и клеветања од стране Вас и многих других (па и њихове духовне браће), због наводне њихове кривице – самовољног напуштања манастира, рушења канонског црквеног поретка и тд. је, најблаже речено, неосновано.

Ви, и не само Ви, врло добро знате, зашто су то они учинили. Сигурно не из неког хира или што су непослушни МАЈЦИ Цркви, већ зато што сте Ви, и још неки са Вама, начином решавања Нашег (монтираног) случаја већ нарушили и разрушили сваки канонски и црквени поредак, унели пометњу и раздор у монаштво, свештенство и верни народ, не само на Косову и Метохији, него у целој СПЦ како у отаџбини, тако и у дијаспори, па сада тражите да монаси поштују тај канонски беспоредак као црквени поредак.

С којим правом? Они су, као верна чеда СПЦ, редовним путем, са разумним образложењем, писмено од Вас, као надлежног Епископа (доказ да Вас признају и да поштују црквени поредак) затражили канонски отпуст за неку од Епархија наше СПЦ (опет доказ да поштују црквено-канонски поредак). Ви им то право ускраћујете, и претите судом и казном.

Да ли заиста мислите да ћете таквим начином повратити мир и црквени поредак у ЕРП-ој и у нашем народу на Косову и Метохији? Да ћете принудом и присилом укрепити свој ауторитет? Не чинили Вам се да ћете тиме још веђу духовну штету нанети управо СПЦ? Размислите о томе пре него што учините још који погрешан корак. Још није касно да се ситуација реши мирним путем. О томе смо својевремено и усмено разговарали.

Забринут

Умировљени Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски

+АРТЕМИЈЕ

[објављено: 01/07/2010.]

 

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Otvoreno-pismo-Mitropolitu-Amfilohiju-administratoru-eparhije-rasko-prizrenske.sr.html

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.