header image
НАСЛОВНА СТРАНА
У царству чипова - на јесен прве електронске здравствене књижице Штампај Е-пошта
уторак, 03 август 2010

На јесен прве електронске здравствене књижице

Прво ће бити уведене у Ваљеву, до 2013. године у целој Србији, а пацијенте ће замена стајати 3,2 евра

Пилот-пројекат увођења електронских књижица с чипом почеће највероватније на јесен, а ако све буде текло по плану сви житељи Србије ће моћи да их користе наредне године. Како објашњава Владан Игњатовић, помоћник директора Републичког завода за здравствено осигурање, сада располажу валидним подацима о свим осигураницима које су успели да ажурирају.

– Електронске књижице почињу да функционишу у готово свим земљама у окружењу, где су људи већ заменили старе документе. Нове књижице значе комотнији систем рада, јер њихова овера не захтева одлазак на шалтер РЗЗО-а – објаснио је Игњатовић.

Нове књижице ће израдити Завод за израду новчаница и кованог новца, а да би све функционисало како треба неопходно је одлично повезати информациони систем.

Како „Политика” незванично сазнаје, пилот-пројекат почеће да се спроводи у Ваљеву, а тек пошто буду направљене прве анализе и у осталим крајевима Србије. Очекује се да ће током 2013. године сви грађани Србије добити електронске здравствене књижице с тим што тај рок није званично утврђен. Замена садашњих за нове електронске књижице, како незванично сазнајемо,стајаћеосигуранике око 3,2 еврашто је најнижа цена у региону за ту врсту замене докумената.

Ваљево је изабрано зато што је овај град најбоље информативно повезан, у њему постоје комплетне он-лајн везе домова здравља, болница и апотека са РЗЗО.

Лекари углавном сматрају да ће нови систем рада бити „прави погодак”. Искуства са „паметном” књижицом са чипом у неким земљама  показала су да је важно да овај документ садржи све податке о осигуранику, чак и оне из његовог здравственог картона, јер се на тај начин побољшавају евиденција и услуга.

– Рад са новим књижицама биће ефикаснији и бржи. Пацијенти ће бити задовољнији, али и лекари – уверен је др Љубиша Перишић из београдског Дома здравља „Стари град”.

Модернизацију здравствених књижица, које ће олакшати рад и фармацеута, једва чекају и у апотекама. Мр Оливера Гордић, директорка Апотека „Београд”, тврди да су они већ спремни за нов начин рада са електронским књижицама, као и да ће оне омогућити да се краће чека на издавање лекова.

С друге стране, др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине београдског Дома здравља „Вождовац”, сматра да овакав систем рада неће заживети у скоријој будућности, јер много тога што је до сада покренуто у здравству није спроведено у дело до краја.

– Добра здравствена евиденција нам је неопходна, јер нама лекарима представља сметњу све оно што је везано за организовање електронске евиденције пацијената. Проблем је кад пружимо неопходну помоћ људима који немају књижицу или је нису оверили, јер се наш рад тада не евидентира. Таквих ће проблема бити и са електронским књижицама – указује др Димитријевић.

Д. Давидов-Кесар

објављено: 04/08/2010

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Na-jesen-prve-elektronske-zdravstvene-knjizice.sr.html

Последњи пут ажурирано ( уторак, 03 август 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 66 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.